EXCELSIOR

Excelsior wint na verlenging bij Roda JC (0-2) in de nacompetitie en treft eredivisionist

Excelsior knokt zich naar een zege bij Roda JC
Excelsior knokt zich naar een zege bij Roda JC © Orange Pictures
Excelsior mag na vanavond blijven dromen van de eredivisie. In de eerste ronde van de play-offs versloegen de Kralingers na een hevige strijd in Kerkrade Roda JC na een verlening met 0-1. Invaller Couhaib Driouech maakte de bevrijdende openingstreffer en diep in de extra tijd scoorde ook de eveneens ingevallen Nikolas Agrafiotis. Halverwege de tweede helft miste Thijs Dallinga een strafschop. In de halve finale treft Excelsior de nummer 16 van de eredivisie.
In de beginfase van eerste helft probeerde de thuisploeg gecontroleerd de aanval te zoeken. Tot grote kansen leidde dit niet en na de openingsfase kwam Excelsior wat meer aan voetballen toe. Vooral Marouan Azarkan zocht veel de combinatie.
Na twintig minuten kreeg Roda JC de eerste kans: oud-Feyenoorder Dylan Vente vond keeper Stijn van Gassel op zijn weg en in de rebound gleed Bryan Limbomde weg. Aan de andere kant schoot Reuven Niemeijer naast uit een vrije schietkans.
Na een half uur brak een fase met veel grote kansen aan. Eerst redde van Gassel uitstekend op een bijna niet te missen kans van Patrick Pflücke, daarna was Excelsior dichtbij. Niemeijer schoot slap over de grond op de keeper en een inzet van Azarkan werd van de lijn gehaald. Daarna had competitietopscorer Dallinga moeten toeslaan. Na een mooi overstapje van Niemeijer schoot de spits op keeper Rody de Boer.
Marinus Dijkhuizen: 'We hebben erg ingezet op het teamspel'
Ook in de tweede helft waren er kansjes over een weer. Excelsiors grootste kans was voor Azarkan die naar binnen en trok en De Boer zag redden. De keeper van de Limburgers maakte zich steeds belangrijker voor Roda JC want iets later bleek hij ook vanaf elf meter niet te passeren. Dallinga mocht aanleggen vanaf elf meter nadat Niemeijer was gevloerd door Davy van den Berg. In tegenstelling tot de heenwedstrijd in Kralingen schoot Dallinga dit keer op De Boer. Enkele minuten later scoorde Dallinga wel op aangeven van uitblinker Azarkan, maar hij stond net buitenspel.
Omdat er negentig minuten geen winnaar was en uitgoals niet meer dubbel tellen, (het werd 2-2 in Rotterdam), werd het een half uur verlengen. Daarin was de eerste grote kans voor Roda JC. Van dichtbij tikte Guus Joppen over uit een corner.
Niet veel later viel de eerste treffer van de avond. Siebe Horemans zette voor vanaf rechts en invaller Driouech tikte binnen nadat de bal nog even werd getoucheerd. Het bleek de winnende omdat Excelsior het aanstormende Roda goed tegenhield. Invaller Richard Jensen kopte een vrije trap van Pflücke nog net over. In de absolute slotminuut counterde Excelsior nog naar de 0-2 via opnieuw de invallers. Julian Baas bood Agrafiotis de niet te missen kans.
Invaller Driouech is matchwinner: 'Ik ben super trots'
De nacompetitie gaat voor Excelsior woensdag verder met een thuiswedstrijd tegen de nummer 16 van de eredivisie. Wie dat is, blijkt komende zondag. De return is zaterdag.

Roda JC - Excelsior 0-2 (na verlenging)

95' 0-1 Couhaib Driouech
120+3' 0-2 Nikolas Agrafiotis