NIEUWS

Burgemeester Aboutaleb vindt Ajax-supporters bij de Klassieker te gevaarlijk en te duur

Voor de laatste openbare training van Feyenoord richting de Klassieker zijn ook maatregelen genomen.
Voor de laatste openbare training van Feyenoord richting de Klassieker zijn ook maatregelen genomen. © MediaTV
Leefbaar Rotterdam wil dat er opnieuw gekeken wordt of bij de Klassieker Feyenoord-Ajax weer uitsupporters mogen komen. Het verbod duurt nu veel te lang, vindt Leefbaar. Maar burgemeester Aboutaleb van Rotterdam is stellig. "Nee dat gaat niet gebeuren. De politie geeft een negatief advies en ik wil het ook niet. Het is te onveilig en je jaagt de stad op enorme kosten."
Veertien jaar geleden is besloten dat er geen uitsupporters van Ajax en Feyenoord bij de Klassieker mogen komen. Dat gebeurde na ernstige rellen rondom de beladen wedstrijd in de Kuip. Een paar jaar geleden werd dat besluit opnieuw bevestigd. Aboutaleb vertelde vandaag dat Ajaxsupporters echt niet welkom zijn in Rotterdam omdat er enorme veiligheidsmaatregelen nodig zijn en er een groot veiligheidsrisico is. Rondom de Kuip zou een muur van drie zeecontainers hoog moeten staan en er zijn duizend politie-agenten op de been. Dat kost enorm veel geld.
Aboutaleb: "Laten we elkaar niet gek maken. We zagen bij de laatste klassieker dat er drieduizend supporters op de dijk stonden te wachten op de anonieme spelersbus van Ajax. Omdat er geen Ajax-supporters waren gingen ze dan maar vechten met de ME. Ik ben niet bereid daaraan mee te werken."

Clubs en supporters moeten plan maken

Aboutaleb wijst erop dat de clubs en supportersverenigingen verantwoordelijk zijn voor reis en verblijf van de uit-supporters en niet de burgemeester. Jaren geleden heeft hij samen met zijn inmiddels overleden Amsterdamse oud-collega Eberhard van der Laan afspraken met de clubs en de supporters over gemaakt. Daarna bleef het stil.
In zo'n plan zouden afspraken staan over bijvoorbeeld registratie van supporters en dat duidelijk is wie waar zit. "Kan Feyenoord ze ook op een ordentelijke manier ontvangen, kunnen de clubs garanderen dat in het stadion alles normaal verloopt. Dat bijvoorbeeld Ajax-supporters niet het stadion slopen. Kunnen de clubs tegen de herrieschoppers zeggen; Jij gaat niet mee? Hoe wordt er voor gezorgd dat zij geen kaartje krijgen? Ik ben bereid om als er een plan ligt, te praten over onder welke omstandigheden het bij wijze proef mogelijk is om uitsupporters geleidelijk toe te laten", aldus de Rotterdamse burgemeester.

'In andere landen kan het wel'

Leefbaar Rotterdam-raadslid Ingrid Coenradie wilde weten waarom het in andere landen wel kan en niet in Nederland. Volgens Aboutaleb is de wetgeving in andere landen veel steviger. Als voorbeeld noemde hij Engeland waar de supporters die zich misdragen hebben, niet mee mogen naar een wedstrijd in het buitenland. Het paspoort wordt ingenomen.
"In Nederland krijg je voor een korte periode een stadionverbod, daarna mag je weer. Probeer maar eens de Eerste Kamer duidelijk te maken dat zo'n stadionverbod ook voor de eeuwigheid moet zijn. Dat krijg je er bij de Eerste Kamer en de Raad van State niet doorheen. Dus blijft er eigenlijk maar één maatregel over en dat is geen uitpubliek toestaan."
Aboutaleb: 'Dus blijft er eigenlijk maar één maatregel over en dat is geen uitpubliek toestaan.'

Lobby voor nieuwe voetbalwet

In de Rotterdamse Raad was er weinig enthousiasme voor het plan van Leefbaar Rotterdam. Veel partijen zeggen dat de huidige situatie het niet toelaat. Richard Moti van de PvdA: "Als je ook al ziet hoeveel agenten er nu al worden ingezet. En er is al een tekort aan agenten in de wijken, dan lijkt het ons niet verstandig om Ajax-supporters weer toe te laten."
Diederik van Dommelen van de VVD denkt ook dat het nog te vroeg is. Hij wees op incidenten waarbij bijvoorbeeld Ajax-supporters tijdens Heerenveen-Ajax "bommen op Rotterdam" zongen. Hij wilde van de burgemeester ook weten hoe hoog de (politie)kosten zijn.
Het CDA in Rotterdam wil dat er in Den Haag weer een lobby komt voor een betere voetbalwet. René Segers - Hoogendoorn: "Van normalisering is dus nog geen sprake. Ik vind wel dat er nu bestuurlijk te weinig visie op de toekomst is. Het is nu steeds 'nee' en dat was het. Het zou Amsterdam, Rotterdam, Ajax én Feyenoord sieren als ze plannen maken voor de toekomst. Bijvoorbeeld door gezamenlijk met KNVB te lobbyen in Den Haag voor nu eindelijk eens een keer een goede voetbalwet. Want het moet wel weer een keer mogelijk worden dat Ajax en Feyenoord-supporters welkom zijn bij uitwedstrijden. We kunnen ons niet neerleggen bij deze status quo."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl