HORECA

Rotterdam helpt horeca: geen zak geld, wel grotere terrassen en uurtje langer open

Bier - ter illustratie
Bier - ter illustratie © Rijnmond
De gemeente Rotterdam schiet de horeca extra te hulp om hen door de financieel moeilijke tijd heen te loodsen. Niet met een zak geld, maar met andere maatregelen om de omzet te verhogen. De horeca is één van de sectoren die de afgelopen jaren hard is getroffen door de gedwongen sluitingen tijdens de coronapandemie. Veel ondernemers kregen steun vanuit het Rijk, maar nu ze dat geld moeten terugbetalen, worden ze ook geconfronteerd met andere uitdagingen: hoge energieprijzen en een tekort aan personeel.
Steeds vaker horen ze bij de Rotterdamse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland dat ondernemers in de problemen dreigen te komen. "Altijd rond december zie je dat de consumenten rustiger aan doen. Het is een dure maand met Sinterklaas en kerst. Dit jaar zien we dat het nog meer afneemt. Dat roept ook vragen op wat dat voor de toekomst betekent. Concrete cijfers over bedrijven in problemen of ondernemers die gestopt zijn hebben we niet", zegt Marco Bunk van Koninklijke Horeca Nederland.

Wel hulp, geen geld

Rotterdam wil de horeca-uitbaters graag helpen, maar geld is er niet. Steun voor de gestegen energieprijzen moet uit Den Haag komen. In het plan dat er wel ligt worden ondernemers aangemoedigd zelf verantwoordelijkheid te nemen: "Wij proberen als gemeente een extra zetje te geven om meer inkomsten te krijgen", zegt wethouder Simons. "Bijvoorbeeld door vrijdag- en zaterdagnacht een uurtje langer open te blijven en ook volgend jaar een groter terras te kunnen krijgen."
Wethouder Simons over de steunhulp

Langer open en grotere terrassen

Het voorstel is nu dat de avondhoreca vanaf februari volgend jaar op vrijdag en zaterdag niet 's nachts om 02:00 uur hoeft te sluiten, maar een uurtje later. Dat geldt niet voor de terrassen. Verder mag een horecazaak ook iets vaker per jaar tot 07:00 uur in de ochtend openblijven en kan er iets vaker een klein beetje meer geluid gemaakt worden.
De afgelopen twee jaar konden horecaondernemers hun terrassen zonder vergunning uitbreiden, om zo meer klanten te ontvangen en meer inkomsten te krijgen. Ook in 2023 blijft die terrasuitbreiding mogelijk. In sommige gevallen kan er zelfs een nog groter terras komen, zoals bijvoorbeeld op het Heemraadsplein. Mogelijk wordt dit permanent ingevoerd, maar dan mag het geen problemen opleveren voor voetgangers, rolstoelen en kinderwagens.
Wethouders Simons benadrukt dat de ondernemers zelf goed moeten letten op de veiligheid en naleving van de regels. Ze worden daarbij geholpen door meer handhavers en horecastewards. Als een ondernemer de afspraken niet nakomt, wordt opgetreden.

Geen vet meer op de botten, maar wel positief

De plannen werden woensdag gepresenteerd in horecazaak Lisa naast het Zuidplein Theater oin Rotterdam-Zuid. Dit bedrijf opende tijdens de coronaperiode. Ook eigenaresse Chislaine de Groot heeft kostenstijgingen en minder inkomsten. Een extra probleem voor deze ondernemer is dat de weg voor het Theater Zuidplein al een tijd voor werkzaamheden is afgesloten. De doorgang met het Winkelcentrum Zuidplein is nu weg en dat kost klanten.
Er zijn nog geen geldproblemen, maar er is ook niet veel meer over van de financiële buffer. Toch blijft Chislaine positief. Ze overweegt zelfs om in het nieuwe jaar te stoppen met het verhogen van de prijzen en die juist te laten zakken. Daardoor zouden misschien wel meer klanten weer langskomen.
Rotterdamse horeca-eigenaar Chislaine de Groot over de plannen
Of de nieuwe maatregelen veel voordelen hebben, kan ze moeilijk inschatten. Het uurtje langer open op vrijdag- en zaterdagavond is voor deze zaak geen oplossing. Het café is nu al vanaf 10:00 uur ‘s ochtends open en sluit om middernacht. Langer openblijven gaat niet gebeuren. Dan moet ook het personeel langer doorwerken.

'Uurtje langer open is goed voor de stad'

Marco Bunk is blij met de voorstellen die op tafel liggen. Hij denkt dat het extra uurtje openblijven goed kan werken. Voor de ondernemers, maar ook voor de stad. "Als alle zaken 's nachts om twee uur dicht gaan, dan komt er ineens een grote groep uitgaanspubliek op straat. Dat kan dan wat (geluids-)overlast geven. Nu sommige zaken een uurtje langer open blijven, gaat alles veel meer gespreid en dus rustiger. Dat zien we al in andere steden waar dit gebeurt."
Marco Bunk
Marco Bunk © Rijnmond

Nachtburgemeester

In het nieuwe horecaplan staat verder dat het de wens is om ook meer te doen met het nachtleven. Ondernemers die ideeën voor een nieuwe zaak hebben kunnen zich melden. Ook wil Rotterdam weer een nachtburgemeester en een nachtraad. Verder wil de wethouder dat ook op Zuid meer horeca komt. De plannen worden verder uitgewerkt en volgend jaar besproken. De plannen die nu al klaar zijn worden in januari besproken in de raad en daarna wordt erover besloten.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl