FEYENOORD

Feyenoord boekt klinkende overwinning op NEC dankzij sterke tweede helft

Feyenoord heeft zich zondag goed herpakt na de thuisnederlaag tegen Vitesse van vorig weekend. De uitwedstrijd bij promovendus NEC werd met 1-4 gewonnen, dankzij doelpunten van Orkun Kökcü (twee maal), Guus Til en een prima spelende Alireza Jahanbakhsh.
Feyenoord profiteert daarmee optimaal van het puntenverlies van AZ (gelijk tegen Cambuur) en Vitesse (thuisnederlaag tegen Groningen) op zaterdagavond. De Rotterdammers kunnen daarmee weer wat omhoog kijken en afwachten of Ajax, PSV of beiden later deze middag punten morsen in hun onderlinge topduel.

Feyenoord maakt vroege achterstand ongedaan

Feyenoord begint de wedstrijd tegen NEC met veel balbezit in het eerste kwartier, maar weet tijdens die fase van overwicht amper kansen te creëren. Aan de andere kant is het na 17 minuten wel meteen raak, wanneer Geertruida een bal richting de as van het veld kopt, waar Kökcü zich af laat troeven door Lasse Schöne. De middenvelder verschalkt Bijlow in de korte hoek, waardoor Feyenoord tegen een vroege achterstand aan kijkt.
In een poging de stand weer in evenwicht te brengen krijgt Feyenoord vervolgens wel kansen. Linssen tikt de bal bijna langs Branderhorst, op aangeven van Jahanbakhsh na een goede loopactie. Maar de keeper van NEC voorkomt met een knappe reflex een tegengoal. Na bijna een half uur spelen is ook Marcos Senesi met een kopbal dicht bij de gelijkmaker. Vlak daarna gaat de bal op de stip en krijgt Feyenoord waar het recht op heeft. Na de overtreding op Jahanbakhsh blijft Orkun Kökcü kalm en schiet hij vanaf elf meter de 1-1 binnen.
Tien minuten voor rust komt NEC weer eens de helft van Feyenoord op. Een schot van afstand van Tavsan biedt Bijlow de kans om zich te onderscheiden met een knappe redding. Lutsharel Geertruida krijgt een beduidend grotere kans, als hij ter hoogte van de strafschopstip helemaal vrij mag inkoppen. Maar hij kopt naast de goal van NEC. Ook Linssen duikt vlak voor rust nog in kansrijke positie op, maar hij schiet de bal hard naast en over, waardoor beide teams in evenwicht blijven bij het rustsignaal.

Ongewijzigd spelbeeld na rust

Ook in de beginfase van de tweede helft is het wedstrijdbeeld hetzelfde. NEC graaft zich in en Feyenoord moet een rood-groene muur slopen. Dat lukt Orkun Kökcü met een schot van afstand, nadat NEC de bal met een breedtepass zomaar heeft ingeleverd. Nog nooit scoorde de middenvelder twee keer in één eredivisieduel voor Feyenoord.
De Rotterdammers blijven daarna veel sterker dan de tegenstander en Alireza Jahanbakhsh bekroont zijn goede wedstrijd met een doelpunt. Zijn lage schot in de korte hoek zorgt voor de 1-3, waarmee er na ruim een uur spelen een tussenstand staat die de verhoudingen op het veld beter weergeeft. Ook omdat Feyenoord verdedigend de boel nog beter op orde heeft en eventuele counters van NEC zo al in de kiem weet te smoren.
In het laatste kwartier probeert Feyenoord de score verder uit te breiden. Na een mooie aanval over meerdere schijven, waar ook invaller Toornstra nadrukkelijk bij betrokken is, schuift Til de bal uiteindelijk net naast de goal van NEC. Het is dan wachten op de 1-4 van Feyenoord, maar die lijkt niet meer te vallen, ondanks kansen voor Jahanbakhsh en Sinisterra.
In de slotfase mag rechtsback Denzel Hall zijn eredivisiedebuut voor Feyenoord maken, nieuwkomer Patrik Walemark blijft nog op de bank. NEC-speler Marquez krijgt op advies van de VAR nog rood vanwege een slaande beweging richting Cyriel Dessers. In de blessuretijd profiteert Guus Til met zijn elfde competitietreffer van dat numerieke voordeel, door een voorzet van Toornstra hard binnen te koppen.

NEC - Feyenoord 1-4 (1-1)

17' Lasse Schöne 1-0
32' Orkun Kökcü (strafschop) 1-1
53' Orkun Kökcü 1-2
64' Alireza Jahanbakhsh 1-3
90+1' Guus Til 1-4
87' ROOD: Iván Márquez (NEC)
Opstelling Feyenoord: Bijlow; Geertruida (71' Toornstra), Trauner, Senesi, Malacia; Aursnes, Kökcü, Til; Jahanbakhsh (84' Hall), Linssen (84' Dessers), Nelson (67' Sinisterra)
Kijk hieronder naar de analyse van Feyenoord-watcher Sinclair Bischop op het duel met NEC:
Analyse NEC-Feyenoord (1-4): 'Feyenoord tikte in de tweede helft een hoog niveau aan'