NATUUR

Leefgebied van steenmarter per ongeluk verwoest door gemeente, maar hij lijkt terug

Van der Meer laat zien wat ze de afgelopen tijd allemaal heeft gedaan om de steenmarter te helpen
Van der Meer laat zien wat ze de afgelopen tijd allemaal heeft gedaan om de steenmarter te helpen © Rijnmond
Anderhalf jaar geleden werd de habitat van de steenmarter per ongeluk verwoest door de gemeente Rotterdam. Na veel hard werk door onder andere stadsecologe Manon van der Meer lijkt deze beschermde diersoort teruggekeerd te zijn op het Thialfterrein in Rotterdam-IJsselmonde.
Het was eind 2020 toen het Thialfterrein werd opgeschoond. Na een melding van rattenoverlast werd het hele veld met de grond gelijk gemaakt. Maar daardoor werd het leefgebied van de steenmarter verstoord. Toch was destijds al wel bij de gemeente bekend dat het dier zich daar gevestigd had, vertelt Van der Meer. "In 2020 hebben we cameraonderzoek gedaan en vastgesteld dat de steenmarter hier verblijft. Er was sprake van een miscommunicatie."
Stadsecologe Manon van der Meer laat de wildcamera zien waarmee ze de steenmarter hoopt vast te leggen
Stadsecologe Manon van der Meer laat de wildcamera zien waarmee ze de steenmarter hoopt vast te leggen © Rijnmond
Om de steenmarters opnieuw aan te trekken, hebben Van der Meer en haar collega's de afgelopen tijd de handen uit de mouwen gestoken. Zo zijn er kunstmatige marterhopen aangelegd en is de natuur een handje geholpen. "We hebben alles op alles gezet om zo veel mogelijk groen terug te planten en de marter te helpen", legt Van der Meer uit. Daarna was het vooral afwachten. "De natuur heeft hier de ruimte gekregen om te verwilderen, dus dat is de ideale plek voor de steenmarter in Rotterdam. Het terrein is weer helemaal dichtgegroeid en biedt alle beschutting en rust die de steenmarter nodig heeft."

Sporen

De pogingen van Van der Meer lijken succesvol te zijn geweest. "We kwamen hier aan en zagen al een heel hoopje met afgekloven veren liggen en een half ei", vertelt Van der Meer. "Steenmarters staan erom bekend dat ze helemaal gek zijn van eieren en ze eten ook vogels, dus dat zijn mooie tekenen dat de steenmarter deze plek al heeft gevonden."
Steenmarters lijken terug in Rotterdam
Om zeker te weten dat de steenmarter zijn oude stekkie heeft herontdekt, worden er wildcamera's geplaatst. "We willen graag beeldmateriaal," legt Van der Meer uit. Zo'n camera is daarvoor zeer geschikt. "Daarmee kunnen we ook in het donker vastleggen of er activiteit is en het voorkomt dat wij zelf vaak het gebied in moeten en de steenmarter gaan verstoren."
Het onderzoek gaat dus uitsluitsel geven over de terugkeer van de steenmarter. "Wellicht zijn het er ook al wel meerdere, maar dat kunnen we op basis van deze sporen niet zeker weten."

Voortplanten

Van der Meer hoopt te zien dat de steenmarters zich ook gaan voortplanten. "Maar het blijven dieren, dus daar heb je geen volledige zeggenschap over. We proberen in elk geval de omstandigheden zo perfect mogelijk te maken en de rest is aan de steenmarter zelf."
Eerst maar eens zien of de steenmarter zich in het gebied bevindt, besluit ze haar verhaal. "Het zou natuurlijk prachtig zijn als we een moeder met zogende jongen op camera hebben, maar we zijn al blij als de steenmarter überhaupt aanwezig is. Dan komt de rest vanzelf wel."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl