Ferry de Groot laat zich als geboren Amsterdammer door bekende ras-Rotterdammers leiden door de stad Rotterdam Het idee voor “De Groot & de grote Rotterdammers” ontstond zonder dat ik daar bewust over dacht. Het begon met een receptie voor de 10.000ste aflevering van het NOS-programma “Langs de Lijn” waar ik dertig jaar aan heb meegewerkt. Onder de honderden genodigden was ook Koos Postema en al snel waren wij als vanouds aan het dollen. Hij over Ajax, ik over Feijenoord. Hij over de Amsterdamse metrobouw, ik over dat schip van 200 miljoen.

Ferry de Groot laat zich als geboren Amsterdammer door bekende ras-Rotterdammers leiden door de stad Rotterdam

Het idee voor “De Groot & de grote Rotterdammers” ontstond zonder dat ik daar bewust over dacht. Het begon met een receptie voor de 10.000ste aflevering van het NOS-programma “Langs de Lijn” waar ik dertig jaar aan heb meegewerkt. Onder de honderden genodigden was ook Koos Postema en al snel waren wij als vanouds aan het dollen. Hij over Ajax, ik over Feijenoord. Hij over de Amsterdamse metrobouw, ik over dat schip van 200 miljoen.

Wat ik zo leuk vind aan Rotterdammers is hun humoristische zelfrelativering. “Doe maar gewoon, dat is al gek genoeg”. Gekoppeld aan hun zangerige manier van praten en de wijze waarop ze de letter T uitspreken. Zeg eens op z’n Rotterdams: “Tuintafeltje” en ik lig op de grond. Nog leuker vind ik: “Twee tuintafeltjes”. Typisch Rotterdams is ook dat je als Feijenoord-fan de hele selectie regelmatig onderuit kankert, maar iedere thuiswedstrijd weer massaal op de tribune zit. Er is hier nog echte clubliefde.

Na de ontmoeting met Koos vroeg RTV Rijnmond of ik niet wat leuke programma-ideeën had. Dus waarom niet die geboren Amsterdammer die door bekende ras-Rotterdammers door hun geboortestad wordt geleid. Die alle voor- en nadelen op luchtige wijze ingewreven krijgt.

Ferry de Groot.