Gezinnen die op straat staan, mensen die slapen in tentjes langs de snelweg en opvangcentra die overvol zijn. Het stijgend aantal daklozen is dit jaar vaak in het nieuws geweest. Het aantal mensen zonder vaste woon- of verblijfplaats in Nederland is de afgelopen tien jaar verdubbeld tot 40 duizend.

Zeker 15 duizend mensen die dakloos zijn, leven in de grote steden. Rotterdam en drie anderen grote steden willen dat het kabinet meer gaat doen om de stijgende dakloosheid tegen te gaan. In een brandbrief aan premier Mark Rutte luiden wethouder Sven de Langen en zijn collega's van Amsterdam, Utrecht en Den Haag de noodklok en vragen ze om maatregelen. Ook de ombudsmannen slaan alarm.

In Dossier Dakloos gaat verslaggever Tenny Tenzer op zoek naar de verhalen achter de cijfers. Tenzer portretteert mensen die op straat leven, maar focust zich ook op initiatieven die het leed van daklozen verzachten. Zo overnacht hij in een daklozenopvang, maakt hij kennis met de straatbarbier en gaat hij op stap met een voormalig dakloze die zijn leven weer op de rit heeft gekregen. Daarnaast krijgt Tenzer een uniek kijkje achter de schermen bij het project Housing First; mensen die langdurig dakloos zijn, krijgen via een speciaal traject een woning aangeboden.