nieuws

Hoe werkt het 'spinnen' van de kat?

10-04-kat.jpg
10-04-kat.jpg
ROTTERDAM - Tijdens de uitzending van Vraag Het De Bieb van zaterdag 16 maart 2013 werd de volgende vraag gesteld:Lutek Dabrowski  via facebook: Waar komt het geluid van het spinnen van katten vandaan? Ik dacht altijd heel simpel door het strottehoofd van het poezebeest, maar laatst hoorde ik dat dit niet zo is. Hoe zit dat nu precies?Luister iedere zaterdag van 12.00 tot 14.00 naar Vraag Het De Bieb voor nieuwe vragen en antwoorden
Spinnen is het ritmisch vibrerende geluid dat bepaalde katachtigen maken. Dit spinnen varieert van kat tot kat (in geluidssterkte, toon enz.). Doorgaans spinnen katten op een lage frequentie, namelijk tussen de 27 en 44 Hz.
De wetenschap heeft tot nu nog niet met zekerheid kunnen aantonen hoe katten spinnen. Er zijn verschillende theorieën in omloop:
- Katten spinnen door hun strottenhoofd op een bepaalde manier te doen vibreren. Een mechanisme in de hersenen zendt via de zenuwensignalen naar het strottenhoofd om de luchttoevoer enkele keren per seconde ritmisch af te snijden.
- De kat kan een grote ader, die over het middenrif loopt, laten trillen door spieren samen te trekken.
Spinnen is vermoedelijk een communicatiemiddel. Het komt alleen bij katten voor en het is niet simpelweg een gedragsvorm die door domesticatie is bevorderd om de relatie tussen kat en mens te verbeteren. Pasgeboren blinde kittens spinnen al in de zoogperiode. Dit zou hun moeder kunnen helpen ze sneller te vinden bij scheiding. Dit spinnen varieert van kat tot kat (in geluidssterkte, toon enz.). Doorgaans spinnen katten op een lage frequentie, namelijk tussen de 27 en 44 Hz.
Katten spinnen:
- Wanneer ze pijn voelen, als reactie om stress te verminderen
- Tijdens vertoon van agressie
- Tijdens seksueel gedrag
Volwassen katten spinnen vaak wanneer ze zich veilig en beschermd voelen en wanneer ze van contact met hun baasje genieten. Het geluid van het spinnen ontstaat ergens in de borstholte en het deel van de keel dat de stemspleet wordt genoemd, en de vibraties worden veroorzaakt door samentrekkingen van strottenhoofdspieren. Er wordt nog steeds onderzoek gedaan naar de functies van spinnen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl