Feyenoord rekent ook af met FC Utrecht

ROTTERDAM - Feyenoord heeft ook in de lastige thuiswedstrijd tegen FC Utrecht geen fout gemaakt in de strijd om het landskampioenschap. De ploeg van trainer Ronald Koeman won met 2-1 in de Kuip. Door de zege blijven de Rotterdammers in het spoor van Ajax, dat in Alkmaar met 2-3 bij AZ won.
In de beginfase veerden de supporters in de uitverkochte Kuip al snel op, toen Ruben Schaken in het strafschopgebied werd geraakt door Dave Bulthuis, maar scheidsrechter Richard Liesveld liet doorspelen. Feyenoord had het meeste balbezit, maar na tien minuten kregen de gasten het eerste kansje. Nana Asare raakte de bal niet vol.
Aan de andere kant deed Graziano Pellè hetzelfde, toen hij werd bediend door Schaken. Mark van der Maarel kon de inzet van de Italiaan wegwerken. In de fase die volgde waren de Rotterdammers meer op de helft van FC Utrecht te vinden, maar echte kansen bleven uit. Na dik een uur half kwam de thuisploeg toch op voorsprong. De gasten raakten de bal kwijt op het middenveld, Schaken stoomde op en vond Pellé, die keeper Robbin Ruiter verraste in de korte hoek: 1-0.
Toch kregen de Rotterdammers voor rust ook nog een domper te verwerken, toen Pellè na een overtreding een gele kaart kreeg, waardoor hij geschorst is voor de volgende competitiewedstrijd tegen SC Heerenveen.
In de tweede helft kwam de eerste echte doelpoging van Daryl Janmaat, maar de rechtsback vond de vuisten van Ruiter. Tonny Vilhena mikte een minuut later net over het vijandelijke doel. Tien minuten na rust schreeuwde de Kuip weer om een strafschop, toen Mike van den Hoor de bal in duel met Pelle met de hand leek te beroeren, maar Liesveld weer liet doorspelen.
Na een uur spelen kwam FC Utrecht vanuit het niets gelijke hoogte. Stefan de Vrij ging verschrikkelijk in de fout en Cedric van der Gun profiteerde dankbaar: 1-1. Lang konden de bezoekers daar niet van genieten. Feyenoord stelde direct orde op zaken. Janmaat knalde na een zelf opgezette aanval de 2-1 binnen.
De thuisploeg bleef domineren en Ruiter kon een punter van Jordy Clasie maar net naast werken. Een kleine twintig minuten voor tijd was Pellè dichtbij zijn tweede doelpunt, maar de Italiaan kon de bal na een voorzet van Schaken niet voldoende richting geven. Ook FC Utrecht deed aanvallend weer eens wat. Ex-Spartaan Edouard Duplan schoot net naast. Ook Van der Gun nam het Rotterdamse doel onder vuur, maar doelman Erwin Mulder bokste zijn inzet weg.
In de nerveuze slotfase, waarin Feyenoord vooral probeerde de voorsprong over de streep te trekken, knalde Bulthuis maar net naast. Het was het laatste wapenfeit van de ploeg van trainer Jan Wouters.
Door de winst staat Feyenoord weer derde op gelijke hoogte met PSV. De Eindhovenaren hebben wel een beter doelsaldo. Koploper Ajax heeft één punt meer.

Scoreverloop: 32. Graziano Pellè 1-0, 59. Cedric van der Gun 1-1, 61. Daryl Janmaat 2-1.

Opstelling Feyenoord: Mulder; Janmaat, De Vrij, Mathijsen, Martins Indi, Clasie, Vilhena (81. Vormer), Immers, Schaken, Pellè, Boëtius (75. Verhoek).