nieuws

Gorkumse bakker vrijgesproken van brandstichting

ROTTERDAM - Een bakker uit Gorinchem is vrijgesproken van brandstichting in zijn eigen bedrijf, ruim een jaar geleden. Volgens de rechter was hiervoor onvoldoende bewijs.
Justitie vermoedde dat de man de brand zou hebben aangestoken om verzekeringsgeld te incasseren. Vijf dagen voor de brand was de bakkerij op industrieterrein Papland failliet verklaard en twee dagen ervoor was het verzekerd bedrag verviervoudigd.

Explosie

Op 8 januari 2012 brandde op het industrieterrein Papland het bedrijf, dat hij net aan zijn zoons had overgdragen, tot de grond af. Getuigen namen kort voor de brand een explosie en een lichtflits waar en zagen een busje met hoge snelheid wegrijden.
De officier van justitie typeerde de bakker vandaag als "een man met een geschiedenis van faillisementen en branden". Wellicht daarom deden in Gorinchem al snel verhalen de ronde, dat de bakker zelf achter de brand zat. De politie volgde hem twee maanden en luisterde zijn telefoon af. Dat leidde tot zijn aanhouding.

Louche types

Het Openbaar Ministerie ging er van uit, dat de bakker via een kennis uit een café opdracht gaf om de brand te stichten. Agenten zagen hoe hij na de brand tienduizenden euro's opnam bij een bank en dat geld bij een parkeerplaats langs de rijksweg aan die man gaf. Ook hij werd aangemerkt als verdachte en bij hem thuis vond de politie een pistool.
Vandaag zei de advocaat van de bakker, dat haar cliënt geld had geleend van 'wellicht louche types', omdat de bank hem niets wilde lenen en hij dringend geld nodig had om zijn zaak draaiend te houden. Die lening van 30 mille zette hij netjes in de boekhouding. "Er is veel verdachtmaking, maar er is geen bewijs tegen mijn cliënt", aldus advocaat Cindy Koole.

Ongebruikelijk

De officier van justitie was dat met haar eens en vroeg zowel voor de bakker als de contactpersoon, die het geld kreeg, vrijspraak. De rechtbank besloot dat direct op te volgen. Dat is tamelijk ongebruikelijk, omdat in grote strafzaken doorgaans pas na twee weken uitspraak wordt gedaan.
De bakker, die altijd ontkend heeft dat hij iets met de brand te maken had, bekende wel het kweken van hennep in een schuur bij zijn woning. De contactman werd veroordeeld wegens verboden wapenbezit. Beide mannen krijgen overigens geen straf meer, omdat ze vorig jaar al 79 dagen in voorarrest zaten.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl