nieuws

Hoe kan het dat je dromen herinnert?

Vraagteken-VHDB-zelfvragen
Vraagteken-VHDB-zelfvragen
ROTTERDAM - Tijdens de uitzending van Vraag Het De Bieb van zaterdag 6 april werd de volgende vraag gesteld:Peter Hoogerdam uit Rotterdam Vreewijk: ‘Als je droomt is dat uit je onderbewustzijn. Hoe komt het dat je ze dan kan herinneren?’Luister iedere zaterdag van 12.00 tot 14.00 naar Vraag Het De Bieb voor nieuwe vragen en antwoorden
In diverse boeken over dromen hebben wij gevonden dat een mens gemiddeld 5 a 6 dromen heeft en dat die nooit allemaal onthouden zullen worden.
Het lijkt erop dat alleen markante dromen, die misschien bijzondere betekenis kunnen hebben onthouden zullen worden.
Het onthouden van dromen is ook iets wat geoefend kan worden.
Dat kan door na het wakker worden uit een droom stil te blijven liggen en te proberen in de sfeer van een droom te blijven. Daarna kunnen eventueel notities gemaakt worden door een paar sleutelwoorden te noteren, waardoor de kern van de droom wordt vastgelegd. In de uren daarna is het nog mogelijk om aan de hand van die sleutelwoorden meer details te noteren.
De opslagcapaciteit v/d hersenen is blijkbaar genoeg om al die informatie op te slaan, alsmede allerlei andere indrukken en belevenissen
Over de opslagcapaciteit van de hersenen wordt op diverse fora geschreven, o.a. op:http://www.goeievraag.nl/vraag/wetenschap/biologie/capaciteit-menselijke-hersenen-computer-geheugen.75833
Het is onmogelijk om de capaciteit van de menselijke hersenen in computertermen uit te drukken omdat het verschillende manieren van opslag betreft. Een foto op een harde schijf neemt een hoeveelheid fysieke ruimte in die uit te drukken is in Bytes, het aantal enen en nullen op de schijf.
Hersenen slaan de informatie echter niet digitaal op, maar analoog. Hein Pragt beschrijft deze werking vind ik op een goed leesbaar niveau.
Wat we weten is dat het brein gemiddeld genomen 100 miljard neuronen heeft (zie Hein Pragt) en elk neuron contact kan in theorie maken met 50.000 andere neuronen, maar kan bij de meeste mensen gemakkelijker rond de 1000 liggen. Vooral die contacten zijn van belang om briljante dingen te kunnen met het brein. Ieder mens maakt 100% gebruik van al die neuronen, maar niet ieder mens heeft per neuron zoveel contacten. Die contacten hebben te maken met het leren en kunnen dus ook veranderen, zodat de hersenen sneller verbanden kunnen zien.
Waarschijnlijk zorgt dit unieke systeem er ook voor dat herinneringen die er niet toe doen weinig ruimte innemen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl