nieuws

Koken met Boeken: Quiche Lorraine

ROTTERDAM - Het is de quiche der quiches, de hartige taart onder de baksels. Oorspronkelijk komt het gerecht uit Lotharingen, wat wisselend een Duitse en Franse streek was. In het Duits heet het ook wel Kuchen en oorspronkelijk werd het in een gietijzeren pan gekookt.. Weet jij wat ik bedoel?Dit gerecht is vanaf vandaag twee weken lang te bestellen bij Cafe-Restaurant DikT aan de Hoogstraat in Rotterdam. Bon appetit! En als je dacht ‘wat een vreemde muziek’.. dat was La Marche Lorraine’, gecomponeerd door Louis Ganne.
Wil je deze hartige taart zelf maken? Het recept is als volgt:

Quiche Lorraine

Voor het deeg:
115 g bloem
115 g koude boter in blokjes
25 g pecorino of parmazaan geraspt
snufje zout
4-6 eetl ijskoud water
Of kant-en-klaar deeg uit de vriezer.
voor de vulling:
115 g gryere, in dunne plakjes
50 g roquefort, verkruimeld
175 g mager spek zonder zwoerd, knapperig gegrild
3 eieren
150 ml slagroom
zout en peper
1. zeef de bloem met het zout in een grote kom, wrijf de boter met je vingertoppen door de bloem, zodat je een fijn kruimelig mengsel krijgt, voeg de geraspte kaas toe. Voeg zoveel water toe dat een samenhangend deeg ontstaat. Vorm er een bal van en leg deze in plasticfolie 15 minuten in de koelkast,
2. verwarm de oven voor op 190 graden, bestuif het werkvlak met bloem, rol het deeg uit tot een dunne lap en bekleed hiermee een taartvorm van 23 cm doorsnee met losse bodem.
Plaats de taartvorm op een bakplaat. Prik gaatjes in de deegbodem. Leg een vel alluminimumfolie in de deegbodem en leg hierop een blinde vulling (gedroogde bonen),
Bak de bodem 15 minuten tot de rand mooi droog is en loskomt van de vorm. Verwijder de folie en bak de bodem nog 5-7 minuten. Laat hem wat afkoelen.
3. verdeel alle soorten kaas over de bodem en verkruimel het spek hierover, klop in een kom de eieren en de room doorelkaar, voeg wat zout en peper toe, schenk de vulling in de deegbodem. Bak de taart nog 20 minuten in de oven, tot de vulling is gestold en mooi kleurt.
4. Haal de taart uit de oven en laat hem 10 minuten afkoelen in de vorm, serveer warm of op kamertemperatuur.
Uit: Partyhapjes van Marthe Philipse (629.76)

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl