nieuws

Bijzonder moment voor Maasvlakte: kraan geleverd via zee

ROTTERDAM - Bij APM Terminals op de Tweede Maasvlakte is voor het eerst een kraan geleverd via zee. Het gaat om de eerste van tien grote containerkranen, waarvan er een aantal even hoog zijn als de Erasmusbrug.
''Dit is een heel belangrijk moment. Het is de eerste keer dat op Maasvlakte 2 een kraan wordt geleverd via zee,'' vertelde directeur Frank Tazelaar van APM Terminals zaterdag. ''Dat is iets waar de hele haven lang naar uit heeft gekeken.''
De kranen zijn volgens Tazelaar weliswaar gebouwd in China, maar toch echte Rotterdamse producten. De machines zouden lokaal zijn ontworpen: ‘’Dat vind ik niet niks. In de Waalhaven hebben mensen keihard gewerkt om dit uit te tekenen,’’ stelde hij trots.
‘’De grootste kranen wegen misschien wel 2400 ton,’’ vertelde Harald de Graaf van leverancier Kalmar. Volgens De Graaf hoeft havenpersoneel de ongeveer 140 meter hoge kranen niet dagelijks te beklimmen. ‘’De kranen zijn zo hoog: met remote controle (afstandsbediening – red) wordt dat vanaf het kantoor bestuurd,’’ legde hij uit.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl