nieuws

Frauduleuze hoogleraar Erasmus MC ontslagen

Erasmusmc1.cropresize-1.jpg
Erasmusmc1.cropresize-1.jpg
ROTTERDAM - Hoogleraar Don Poldermans van het Erasmus MC is ontslagen wegens fraude. Dat maakte het Erasmus MC donderdag bekend. Poldermans was internist en vasculair geneeskundige voor het academische ziekenhuis.
Onderzoeken die door hem werden geleid, zouden niet altijd zijn uitgevoerd volgens geldende wetenschappelijke regels. Bij één studie zou hij bijvoorbeeld gegevens verzonnen hebben en zou hij bij het gebruik van gegevens van patiënten geen toestemming hebben gevraagd. Bij verschillende studies zouden onregelmatigheden gevonden zijn of gegevens niet meer te achterhalen zijn.

Onderzoek

Een onderzoekscommissie Wetenschappelijke Integriteit heeft een aantal studies van professor Poldermans onderzocht en zal nog een aantal andere studies bekijken. Aanleiding voor het onderzoek was een studie naar de gezondheidstoestand van patiënten die een operatie moesten ondergaan. Het Erasmus MC benadrukt dat de patiënten geen fysieke nadelen hebben ondervonden van de studie.
De hoogleraar is het eens met de conclusies van de commissie en heeft zijn spijt betuigd. Hij zegt wel dat er geen opzet in het spel was. Hij werd al in de zomer van 2011 op non-actief gesteld, nadat de decaan signalen had ontvangen van mogelijk wetenschappelijk wangedrag. Woensdag werd hij ontslagen.
Heeft u ervaring met dr. Poldermans? Bent u bij hem onder behandeling geweest of heeft u meegewerkt aan een van zijn onderzoeken? Wij zijn benieuwd naar uw verhaal. Reageer op deze site of bel tussen 6 en 7 uur met Radio Rijnmond: 010 436 44 36.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl