nieuws

Politiewerving Rotterdam-Rijnmond stagneert

politiepet.cropresize-1.jpg
politiepet.cropresize-1.jpg
ROTTERDAM - Het korps Rotterdam-Rijnmond heeft dit jaar niet de afgesproken tweehonderd, maar vooralsnog slechts 75 kandidaten geworven. Dat blijkt uit onderzoek. Ook andere korpsen hebben minder agenten aangetrokken dan verwacht.
De politie is minder aantrekkelijk voor jongeren vanwege het slechte imago en het lage salaris, dat niet concurrerend op de arbeidsmarkt is. Verder krijgen studenten op de politieschool een zo laag salaris, dat ze niet willen overstappen vanuit een andere baan. Ook stoppen er meer agenten tijdens de opleiding. Daarnaast halen meer aspiranten dan voorheen de fysieke test niet. De politie zou dit jaar 1850 nieuwe agenten werven. De teller staat nu op 1260, bijna 600 minder dan minister Ivo Opstelten had beloofd. Opstelten heeft er een brandbrief over verstuurd aan de korpschefs.

Situatie dramatisch

Bestuurder Jan-Willem van de Pol van de Nederlandse Politiebond NPB noemt de situatie bij in Rotterdam dramatisch; "Er is een enorme vergrijzing gaande binnen het korps en we hebben daarom veel jongeren nodig. Het is een landelijk probleem, maar Rotterdam-Rijnmond presteert onder het gemiddelde. Ze zouden eens in andere regio's moeten kijken waarom het daar wel lukt. Ik voorzie in de toekomst echt problemen, waardoor de politiezorg in het geding is."
Stop op werving
In een reactie laat de politie Rotterdam-Rijnmond weten dat er een achterstand is omdat er twee jaar lang geen werving mocht plaatsvinden, omdat het korps moest krimpen. De politietop is er van overtuigd dat de problemen op tijd worden opgelost.
Opstelten
Volgens de Nederlandse Politiebond denkt minister Opstelten te makkelijk over het wegwerken van het personeelstekort bij de politie. Opstelten zegt dat de problemen met de komst van de Nationale Politie worden opgelost. Agenten zouden dan gemakkelijk van het ene korps naar het andere zijn door te schuiven. Maar volgens de NPB kost dat veel geld.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl