nieuws

Rotterdam wil taaleisen kinderopvang aanscherpen

18-10-Peuters.cropresize.tmp.cropresize.tmp.jpg
18-10-Peuters.cropresize.tmp.cropresize.tmp.jpg
ROTTERDAM - Medewerkers van Rotterdamse kinderdagverblijven en peuterspeelzalen moeten gaan voldoen aan strengere taaleisen. Vrijwel alle peuterleidsters moeten daarom de schoolbanken weer in voor een bijspijkercursus, meldde de gemeente woensdag.
Onderzoek van de gemeente schetst een weinig rooskleurig beeld van de taalbeheersing van de peuterleidsters. Slechts 1 procent zou voldoen aan de nieuwe eisen. Zo'n 15 procent voldoet al niet aan de huidige landelijke normen voor taalbeheersing.

Onderwijsinspectie

De onderwijsinspectie liet al in 2009 weten bezorgd te zijn over het taalniveau van de peuterleidsters. Die moeten nu nog een diploma op mbo-3 niveau hebben.
Rotterdam wil dat alle peuterleidsters de Nederlandse taal beheersen op mbo-4 niveau. Daarvoor moet de landelijke overheid nog wel het groene licht geven.
De strengere taaleisen gaan gelden voor de circa 2000 zogeheten pedagogisch medewerkers van Rotterdamse peuterspeelzalen en kinderdagverblijven.
Kinderen
De Rotterdamse onderwijswethouder Hugo de Jonge wijst erop dat het noodzakelijk is dat kinderen in hun eerste levensjaren worden begeleid door iemand met een goede taalbeheersing.
Veel Rotterdamse kinderen volgen voor- en vroegschools onderwijs om de taal beter te leren. ''We willen deze kinderen een vliegende start geven", aldus De Jonge.
Slechte taalbeheersing is geen exclusief Rotterdams probleem, blijkt uit een woensdag gepubliceerd rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Volgens het SCP is ruim 14 procent van de 15-jarige leerlingen in Nederland laaggeletterd.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl