nieuws

'Voortbestaan overslagbedrijf ECT in gevaar'

Stamhuis_Maasvlakte_ECT.cropresize.tmp.jpg
Stamhuis_Maasvlakte_ECT.cropresize.tmp.jpg
ROTTERDAM - Het voortbestaan van ECT, het grootste containeroverslagbedrijf van Europa, loopt gevaar. Tot die conclusie komt het bureau 'Policy Research Corporation'.
Dat komt volgens het bureau voornamelijk door de snelheid waarmee straks twee nieuwe containerterminals op Maasvlakte 2 in gebruik worden genomen. Het onderzoek werd gedaan door Policy Research Corporation, dat ook de Rotterdamse blunderput-affaire en het financiele drama rond de aanleg van de Amsterdamse Noord-Zuidlijn, onderzocht.

Te lage bezetingsgraad

Uiteindelijk verwacht PRC dat op de Delta-terminal een bezettingsgraad van ruim zestig procent haalbaar is. Dat is te laag, om rendabel te zijn, omdat een containeroverslagbedrijf hoge vaste kosten heeft.
Zelfs als ECT forse bezuinigingen doorvoert, wordt het financiele verlies met slechts 50 procent teruggedrongen. Dus vinden de onderzoekers dat de toekomst van ECT in gevaar is en wordt er gevreesd voor honderden arbeidsplaatsen.
Havenbedrijf Rotterdam
Het Havenbedrijf bestrijdt dat er straks containerterminals lang onderbezet zijn. In een schriftelijke reactie wijst het erop dat de containersector fors groeit en dat daardoor Maasvlakte 1 in 2014 vol zit.
Verder vindt het Havenbedrijf dat ECT acht jaar de tijd heeft om zich voor te bereiden op de verandering en dat de dip voor het bedrijf kleiner zal zijn dan door PRC wordt voorspeld.
Het Havenbedrijf heeft inmiddels bureau MacKinsey opdracht gegeven de problematiek te onderzoeken. De conclusies van dat rapport worden binnenkort verwacht.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl