nieuws

Restauratie hunebed nadert voltooiing

ROTTERDAM - Het Drentse hunebed dat in Ameide wordt gerestaureerd, is bijna klaar. De afgelopen twee weken zijn de twee delen van het plateau van het hunebed weer aan elkaar gelijmd. Dinsdag gingen de laatste twee metalen stangen erin.
Het plateau spleet afgelopen zomer in tweeën, nadat onbekende daders er een vuurtje op gestookt hadden. Staatsbosbeheer, eigenaar van het nationaal historisch erfgoed, vroeg de steenhouwerij in de gemeente Zederik om de kei te restaureren.

Precieze klus

De twee gebroken delen moesten eerst een paar dagen in een speciaal verwarmde tent op temperatuur komen voordat de lijm er op aangebracht kon worden. Inmiddels sluiten de delen weer precies op elkaar. 'Een klus die uiterst precies en snel moest gebeuren omdat de lijm binnen een half uur droog is. Het was een spannend moment waar we met vijf man aan gewerkt hebben', aldus Ron Waroux van Steenhouwerij Zederik.
Na het lijmen zijn er twee metalen stangen in de kei bevestigd. Die moeten voorkomen dat het plateau alsnog breekt.

Transport

Volgende week zal blijken of de restauratie geslaagd is. Dan wordt het tien ton wegende gevaarte weer op een vrachtwagen getakeld voor transport. Het plateau wordt dan weer op zijn oude plek in de bossen bij Emmen teruggeplaatst.
Staatsbosbeheer heeft nog niet eerder zo'n grote restauratie aan een hunebed moeten laten uitvoeren.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl