nieuws

Gerestaureerd hunebed weer terug in Drenthe

Gerestaureerd hunebed weer in Drenthe
Gerestaureerd hunebed weer in Drenthe
ROTTERDAM - Het hunebed dat afgelopen zomer in de bossen bij Emmen beschadigd raakte is weer thuis. Een steenhouwer uit Tienhoven heeft de steen gerestaureerd. Hij is gelijmd en verstevigd met twee ijzeren pennen. Dinsdagmiddag is het transport met de ruim 9000 kilo wegende steen aangekomen in Drenthe.
Het was nog even spannend maar de steen heeft het transport heelhuids doorstaan en ligt weer stevig op z’n vertrouwde plek. Eigenaar van het historisch erfgoed Staatsbosbeheer is erg tevreden over het hele proces. “Het was de eerste keer dat er een reparatie aan een hunebed moest worden uitgevoerd, maar de steenhouwerij in Tienhoven heeft het met veel zorg gedaan,”aldus Jori Wolf van Staatsbosbeheer, “Je ziet bijna niks meer van de breuk.”
Het plateau spleet afgelopen zomer in tweeën, nadat onbekende daders er een vuurtje op gestookt hadden. De steenhouwerij in de gemeente Zederik werd gevraagd om de kei te restaureren.
Staatsbosbeheer gaat het hunebed niet afschermen om vandalisme voortaan te voorkomen. Wolf: “We willen mensen juist meer bewust maken van de waarde die zo’n stuk historie heeft. Daarom moet het juist toegankelijk blijven.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl