nieuws

Rotterdamse Syriër strijdt vanuit Maasstad tegen Assad

ROTTERDAM - Voor miljoenen mensen in Noord-Afrika was 2011 het jaar van de Arabische Lente: de serie volksopstanden tegen de dictators die in het gebied de scepter zwaaiden. Vanuit Rotterdam worden de ontwikkelingen in de Arabische wereld nog altijd op de voet gevolgd.
Het Midden-Oosten heeft een ongekend onrustig jaar achter de rug. De regimes in Egypte, Tunesië, Jemen en Libië zijn verdreven, maar in Syrië maakt president Assad geen aanstalten om te vertrekken. In het land is inmiddels een volksopstand uitgebroken.
Volgens de Verenigde Naties kwamen sinds het begin van de massademonstraties al duizenden Syriërs om het leven. Het regime van Assad drukt iedere vorm van protest met grof geweld de kop in. Zo'n 14.000 aanhangers van de oppositie verdwenen achter de tralies.

Jasmijnplein

De Rotterdamse Rosh Abdelfatah is Syriër en initiatiefnemer van het "Jasmijnplein": Een actiecentrum waar Syriërs bij elkaar komen en contact houden met hun landgenoten in het Arabische land.
Vanuit de Maasstad proberen Abdelfatah en de zijnen invloed uit te oefenen op de situatie in hun thuisland. Met jongeren uit andere landen zet hij beelden van de gruwelijkheden in Syrië op internet, nadat die naar het Westen zijn gesmokkeld.
Toch bekijkt de Syriër niet meer alle beelden uit zijn thuisland. Het geweld tegen de actievoerders bezorgt hem slapeloze nachten.

Gevaar

Ook in Nederland is verzet tegen het Syrische regime niet zonder gevaar. ''Een van onze collega's in Berlijn is drie dagen geleden in elkaar geslagen door de mannen van Assad'', verzucht Abdelfatah.
De activist twijfelt er niet aan dat 2012 het jaar van Syrië wordt. ,,We gaan zeker de bevrijding van Syrië vieren. Niet in Nederland, maar in Damascus''.
Foto: een massademonstratie in Syrië. Bron: YouTube

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl