nieuws

TU Delft: stroomnet is betrouwbaar

Montaurs van Stedin aan het werk om de stroomstoring in Prinsenland te verhelpen
Montaurs van Stedin aan het werk om de stroomstoring in Prinsenland te verhelpen
ROTTERDAM - De betrouwbaarheid van de elektriciteitsvoorzieining in Nederland is een van de hoogste van de wereld. Dat zegt onderzoeker Emile Chapin van de TU Delft in reactie op de vele stroomstoringen na onder meer graafwerkzaamheden in onze regio van de afgelopen weken.
Delen van Rotterdam-Prinsenland zaten in twee weken tijd drie keer zonder elektriciteit en ook op Goeree Overflakkee zijn vaak problemen. Volgens Chapin valt het allemaal erg mee in Nederland: veel andere landen hebben vaker last van stroomstoringen en ook zijn ze langer.
Dertig procent van de stroomstoringen hier worden veroorzaakt door kapotgetrokken kabels bij werkzaamheden. De netbeheerders zijn daarom dinsdag een voorlichtingscampagne begonnen, om grondwerkers te wijzen op hun verantwoordelijkheid. Landkaarten waar de kabels lopen zijn vrij toegankelijk, maar worden niet altijd afdoende gebruikt.
In totaal worden 10-duizend kabels per jaar beschadigd bij graafwerkzaamheden. Dat zorgt voor een schadepost van tientallen miljoenen euro's,, zeggen de netbeheerders.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl