nieuws

'Die mensen waren ongelofelijk de weg kwijt'

ROTTERDAM - Hij schrijft zijn stukjes omdat hij ''hoopt dat mensen er bij het ontbijt om moeten grinniken' en spendeert zijn prijzengeld eerst en vooral in de speelgoedwinkel. Columnist Sjoerd Mossou vertelde RTV Rijnmond met wat voor instelling je een van de meest prestigieuze journalistieke prijzen van Nederland in de wacht sleept.
Het interne geruzie bij Ajax bleek maandagavond niet alleen verliezers te kennen, maar ook één opvallende winnaar: columnist Sjoerd Mossou. Die ging er in Amsterdam met de prestigieuze Hard Gras Prijs voor sportjournalisten vandoor. De jury verkoos zijn columns over de broedertwist bij de Amsterdamse club tot 'beste sportjournalistieke prestatie' van het jaar.
Mossou dankt de prijs niet allleen zijn vlotte pen; de Amsterdamse voetbalclub hielp volgens hem ook handje door de inspiratie te leveren voor zijn gelauwerde columns. ''Die mensen waren zo ongelofelijk de weg kwijt allemaal. Ze roepen van alles over elkaar. Voor een columnist is dat natuurlijk ideaal.''

Enige prijs

Voor een sportcolumnist als Mossou is Hard Gras niet zozeer de prijs der prijzen, maar letterlijk de enige prijs. ''Het is de enige prijs in het vak. Dat heeft wel tot gevolg dat de categorieën door elkaar lopen. Je zit appels met peren te vergelijken'', aldus de journalist, die eerder ook als sportanalist aanschoof bij FC Rijnmond.
De jury erkende bij monde van Henk Spaan dan ook het nog nooit zoveel moeite te hebben gehad bij het kiezen van een winnaar. Uiteindelijk was het de 'actuele urgentie' van het oevre van Mossou dat de doorslag gaf.

Laatste moment

Hoewel het wat Mossou betreft hoog tijd was dat het AD de prijs in de wacht sleepte, kwam de winst als een verrassing. Zo stuurde de hoofdredactie van de krant zijn columns pas op het laatste moment in.
Zelf maakte hij niet actief jacht op de prijs. ''Ik schrijf mijn stukjes omdat ik hoop dat mensen er bij het ontbijt af en toe om moeten grinniken en probeer een eigenwijze kijk op de actualiteit te geven. That's it'', omschrijft Mossou zijn motivatie.
Het zoontje van de columnist is in elk geval blij met de winst. Een bescheiden deel van het prijzengeld is volgens de verslaggever direct omgezet in een playmobilauto voor zijn nageslacht. Mossou: ''Papa is vaak van huis. Als ik dan een prijs win, mag hij als eerste.''

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl