nieuws

'Bakje water of doosje helpt zwerfkat de winter door'

ROTTERDAM - Het ene dier kan beter tegen de kou dan het andere. De duizenden zwerfkatten in en rond Rotterdam kunnen volgens de Stichting Zwerfkatten Rijnmond wel wat hulp gebruiken.
Geharde zwerfkatten die al langer op straat leven zijn best redelijk bestand tegen de lage temperaturen, maar ze hebben wel moeite met het vinden van droge schuilplaatsen en drinkwater. Regelmatig een vers bakje water op een beschutte plaats of een doosje kan een groot verschil maken voor deze dieren, zegt de Stichting Zwerfkatten, die het aantal zwerfkatten in de regio op zo'n 30.000 schat.

Kittens

De organisatie heeft de afgelopen dagen al tientallen telefoontjes ontvangen van mensen die zich zorgen maken over de zwerfkatten. Vooral kittens en weggelopen huiskatten hebben het zwaar. De stichting hoopt dat mensen die zo'n tam dier zien lopen contact opnemen, zodat de medewerkers de dieren kunnen helpen. Wilde katten probeert de stichting ook te vangen. Ze worden onvruchtbaar gemaakt en dan weer losgelaten.
Harde natuur
Ook in de natuur hebben sommige dieren het moeilijk, vertelt Henk Beugeling van de Dierenbescherming. IJsvogels bijvoorbeeld. Beugeling zag er afgelopen week nog één. "Ik heb wel angst dat hij het niet gaat overleven. Je zou zeggen dat ie met zo’n naam tegen ijs en vrieskou kan, maar zodra het water dichtvriest komt een ijsvogel in de problemen. Hij kan geen vis meer vangen en geen vet meer opbouwen, waardoor zijn vacht niet meer waterdicht is. Daardoor verzuipt hij bij de eerste plons."
Beugelings kippen staan vrijdagochtend ook te bibberen in hun hok. Ze trekken hun poten beurtelings in om ze nog een beetje warm te krijgen. Zielig is dat niet. "Ze kunnen er doorgaans goed tegen. En mocht het toch te koud worden of gaan regenen, dan hebben ze ook nog een binnenhok."
Honden
Hondeneigenaren kunnen hun dier met een gerust hart uitlaten zonder ze winters aan te kleden, "maar je moet ze laten wennen." Vaseline aan de poten smeren kan fijn zijn voor de viervoeter, raadt Beugeling aan. Maak een wandeling aan de lijn bovendien niet te lang. "Laat je een hond langere tijd buiten zonder dat hij al teveel beweging heeft, dan zou ik toch even kijken of dat wel verstandig is."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl