nieuws

'Nee tegen Noordoevers kan niet'

ROTTERDAM - Geen enkele gemeente binnen de Drechtsteden kan de financiële problemen van het woningbouwproject Noordoevers negeren. "Niet meedoen wordt duurder", zegt de Dordtse wethouder Piet Sleeking, die in het bestuur van de Drechtsteden verantwoordelijk is voor Noordoevers.
Het verliesgevende project gaat over de bouw van 500 woningen aan de oevers van de Noord, tussen Zwijndrecht en Hendrik Ido Ambacht. Vooral in Papendrecht en Sliedrecht wordt getwijfeld of er aan het verliesgevende nieuwbouwproject meegewerkt moet worden, zo blijkt op Twitter. De lokale partij Papendrechts Algemeen Belang wil géén twee miljoen euro risico lopen en Pro Sliedrecht zegt geen raadsbesluit te kunnen terugvinden waarin deze gemeente akkoord ging met het benoemen van Noordoevers als een Drechtsteden-project.
De wethouders Aaike Kamsteeg van Zwijndrecht en Teunis Stoop uit Hendrik-Ido-Ambacht riepen dinsdag al op tot solidariteit. "Samen uit, samen thuis", refereerden zij aan een afspraak uit 1996, toen de zes gemeentes Noordoevers tot Drechtsteden-project promoveerden. Regionaal portefeuillehouder Piet Sleeking steunt die oproep: "Als er buit verdeeld moet worden is samenwerking makkelijk, maar nu we kosten moeten verdelen is regionale samenwerking nog veel belangrijker."
Zwijndrecht en Hendrik Ido Ambacht hebben al veel bijgedragen aan de verliezen op Noordoevers en de wijk Volgerlanden. "Als we stoppen met Noordoevers", waarschuwt Sleeking, "kan Volgerlanden-Oost niet worden afgebouwd en wordt de rekening nog hoger." Stoppen is volgens hem dus geen optie: "We verliezen dan ook toegezegde subsidies en we lossen niks op". Gemeentes die afhaken zijn sowieso duurder uit, zegt hij: "Dat weet ik zeker en dat wil ik graag uitleggen aan de regiogemeentes."
De Drechtraad moet op 6 maart een besluit nemen over Noordoevers. Maar ook de zes gemeenteraden moeten dat uiterlijk 15 maart doen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl