nieuws

NAM verantwoordelijk voor benzeenpiek

ROTTERDAM - De verhoogde benzeengehaltes in de lucht bij Maassluis, begin deze maand, zijn waarschijnlijk het gevolg van problemen bij de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Dat meldt de DCMR Milieudienst Rijnmond.
Op 4 februari ontstond door de strenge vorst een probleem met de NAM-installatie in de Botlek. Uit voorzorg moest enkele minuten aardgas worden afgeblazen. Hierdoor werd er bij het meetpunt in Maassluis een benzeenpiek gemeten.

Tweede keer

Een week later, op 12 februari, was het opnieuw raak toen er aardgas ontsnapte bij het NAM-station Gaag in Maasland. Dat werd duidelijk nadat de DCMR op basis van de windrichting mogelijke bronnen had getraceerd en bezocht. Volgens de DCMR is er bij het station in Gaag evenveel aardgasuitstoot gemeten als in Maassluis.

Voorkomen in de toekomst

De Nederlandse Aardolie Maatschappij bevestigt de uitstoot en heeft de installatie inmiddels aangepast om herhaling te voorkomen.

DCMR geen toezichthouder

De installaties worden gekenmerkt als “mijnbouwinstallaties”, wat betekent dat de DCMR geen toezichthouder is, maar Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). Zij doen nader onderzoek naar de oorzaken van de gaslekkages op de locaties Gaag en Botlek.
Foto: Botlek - Flickr CC door tdietmut

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl