nieuws

Brielle pakt 'luxeverzuim' op scholen hard aan

ROTTERDAM - De voorjaarsvakantie is weer begonnen. Voor veel mensen een tijd om lekker op wintersportvakantie te gaan. Om op tijd op de vakantiebestemming te zijn, laten sommige ouders hun kinderen vrijdag een dagje spijbelen. Reden voor de leerplichtambtenaar van Brielle om extra te controleren.
Bij eigenlijk alle vakanties, maar vooral bij de Voorjaarsvakantie, zijn er ouders die ervoor kiezen hun kind een of twee dagen van tevoren niet naar school te laten gaan. Om files te voorkomen of omdat er een vroege vlucht met het vliegtuig geboekt is. Op veel scholen wordt daarom extra gelet op 'luxeverzuim': het zonder toestemming van school houden van een leerplichtig kind.
Ook de gemeente Brielle wil duidelijk maken dat dit luxeverzuim niet geaccepteerd wordt. "Onderwijs is belangrijk, zowel de eerste als de laatste dag. We vinden het ook niet eerlijk naar ouders die wel gewoon op de vakantie wachten om hiermee akkoord te gaan", aldus onderwijswethouder Wilbert Borgonjen van Brielle.

Gesprek en boete

De leerplichtambtenaar gaat vrijdag bij een controle op een school verschillende klassen af. De zieke leerlingen krijgen een telefoontje. Wie niet opneemt kan een bezoekje thuis verwachten.
Ouders die hun kinderen bewust thuishouden, moeten bij de leerplichtambtenaar op gesprek komen. Daarna wordt bepaald of zij alleen een waarschuwing krijgen of dat er een boete opgelegd wordt van 50 euro per kind per dag.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl