nieuws

Gemeenten willen garanties over veiligheid Odfjell

ROTTERDAM - Maassluis, Schiedam, Vlaardingen en Spijkenisse willen van de provincie de garantie dat het bedrijf Odfjell in de Botlek geen gevaren voor hun inwoners oplevert. Eind volgende week overleggen de burgemeesters en andere betrokken partijen over de situatie bij het tankopslagbedrijf.
"Ik woon er zelf ook en wil graag weten wat daar aan de hand is en of het wel veilig is", zegt burgemeester Koos Karssen van Maassluis. Na een gesprek met de directie van de DCMR Milieudienst Rijnmond bleef hij met vragen zitten, waar hij volgende week een antwoord op hoopt te krijgen.

Tijdelijke sluiting
"We zijn de laatste weken steeds opnieuw geconfronteerd met problemen bij Odfjell. We kunnen onze burgers onvoldoende zekerheden geven", aldus de burgemeester.
Odfjell raakte in opspraak door meerdere lekkages van gevaarlijke stoffen. Inmiddels gaat het volgens de DCMR beter, maar de gemeentebestuurders zijn er nog niet gerust op.
Karssen wil zekerheid en als die er niet is, ziet hij maar één oplossing. "Als het niet goed op orde is, moet het bedrijf tijdelijk worden gesloten."

'Stel Odfjell onder toezicht'
Hoogleraar Veiligheid en Rampenbestrijding Ben Ale zei tegen tv-programma EenVandaag "dat er maar één garantie voor de toekomst is. Dat is dat een bedrijf dat brandgevaarlijk is, vroeg of laat een keer tot de grond toe afbrandt."
Hoewel Odfjell tientallen miljoenen euro's investeert in het verbeteren van de veiligheid op het terrein, vindt hoogleraar Ale dat de overheid een toezichthouder moet aanstellen die erop moet toezien dat het bedrijf gerenoveerd wordt. "Sluit gedeelte voor gedeelte, breek het af en bouw het opnieuw op tot je het hele bedrijf gehad hebt."
Foto: Odfjell

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl