Geflatteerde nederlaag voor Excelsior

ROTTERDAM - Excelsior heeft de thuiswedstrijd tegen Ajax met 1-4 verloren. De Amsterdammers namen pas in de absolute slotfase afstand van de hekkensluiter van de eredivisie. Jurgen Mattheij maakte de enige Rotterdamse treffer. Edwin de Graaf miste een strafschop.
In de openingsfase van het duel kwam het meeste gevaar van de bezoekers. Nicolas Lodeiro en Siem de Jong probeerden het van afstand, maar konden doelman Wesley de Ruiter niet verontrusten. Halverwege de eerste helft was het wel raak. Aras Ozbiliz maakte 0-1 na een voorzet van Ricardo van Rhijn.
Een paar minuten later kreeg Excelsior de uitgelezen mogelijkheid om gelijk te maken. De Graaf faalde echter vanaf elf meter, nadat Tim Vincken door Van Rhijn was gevloerd.
Vijf minuten voor rust dacht de thuisploeg opnieuw een strafschop te krijgen, toen Rangelo Janga - nadat hij knap was weggestuurd door Roland Alberg - naar de grond ging na een duel met keeper Kenneth Vermeer. Scheidsrechter Pol van Boekel zag er geen overtreding in en bestrafte Janga zelfs met een een gele kaart voor een schwalbe.
De 0-2 viel vervolgens pal voor rust. De Jong kopte een hoekschop van Christian Eriksen wel heel gemakkelijk binnen.
Ondanks die domper bleef Excelsior zoeken naar de aansluitingstreffer. De eerste kans na rust was wel voor de ploeg van trainer Frank de Boer. De Ruiter werkte een pegel van Van Rhijn ternauwernood over de lat.
Aan de andere kant kopte Janga net naast. Na een klein uur spelen had Vincken de 1-2 op zijn schoen, maar keeper Vermeer pakte zijn inzet. Ozbiliz trof kort daarna de lat boven De Ruiter.
De verdiende aansluitingstreffer van Excelsior viel halverwege de tweede helft. Jurgen Mattheij kopte knap binnen uit een corner van Samuel Scheimann: 1-2. De Kralingers bleven geloven in een goed resultaat, maar door de aanvalsdrang vielen er achterin gaten.
Ajax profiteerde daar in de slotfase van. De Jong maakte 1-3 en Jan Vertonghen bepaalde de eindstand op 1-4.

22. Ozbiliz 0-1
45. De Jong 0-2
67. Mattheij 1-2
87. De Jong 1-3
90. Vertonghen 1-4