nieuws

Tweede Kamer in debat over vogelgrieponderzoek Erasmus MC

erasmusmc
erasmusmc
ROTTERDAM - De Tweede Kamer gaat zich buigen over het onderzoek naar vogelgriep door het Erasmus MC in Rotterdam. Volgens de VS kan het onderzoek misbruikt worden door terroristen.

Onderzoekers hebben een vogelgriepvirus ontwikkeld dat via de lucht overdraagbaar is van mens op mens. De wetenschappers stellen dat hun onderzoek waardevol is voor een beter begrip van vogelgriep en om een eventuele volgende uitbraak van het virus te kunnen bestrijden.
Tot nu toe kan vogelgriep alleen van dier op mens worden overgebracht. Virussen kunnen echter muteren.

Angst voor terroristen

De Rotterdammers wilden een artikel over hun onderzoek publiceren, maar de Verenigde Staten hebben hen gesommeerd dat niet te doen. De Amerikanen zijn bang dat de gegevens in handen komen van terroristen.
Kamerlid Henk Jan Ormel van het CDA deelt de angst voor een ,,vuile bom'' en roept de onderzoekers op om nog niets te publiceren voordat het debat is gevoerd. Ormel ziet het instellen van een speciale toetsingscommissie, zoals bij nucleair onderzoek, en het verspreiden in kleine kring van dit soort onderzoek als mogelijke oplossingen.
Overigens onderzoekt ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) of publicatie risicovol kan zijn. De publicatie was daarom al uitgesteld.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl