nieuws

Waarom bestaat er geen oude komijnenkaas?

Vraagteken-VHDB-zelfvragen
Vraagteken-VHDB-zelfvragen
ROTTERDAM - Chris Doldesum uit Hoogvliet - Weer een kaasvraag! Ik ben dol op komijnenkaas, dat gaat niet verder als jong belegen. Als het een oudere kaas is, wordt het nagelkaas, maar daar zit niet die smaak van komijn in. Dus waarom heb je geen oudere komijnenkaas?
In verschillende recepten en websites van kaaswinkels heb ik de aanduiding oude komijnekaas gevonden. Ze bestaat echt. Maar is droger en brokkelt naarmate ze ouder wordt af.
Hieronder iets meer over Leidse ( komijnekaas) en de leeftijd van kaas.
Leidse kaas, de originele komijnekaas, heeft een vetgehalte van 40 procent (in de droge stof). De kaas is platrond met een scherpe hoek aan de zijkant (Kanterkaas); de smaak is droog en pittig, iets zurig. Naarmate de kaas ouder wordt, overheerst de komijnsmaak.
Naast Leidse kaas uit de fabriek is er ook Boeren Leidse. Deze kaas heeft een vetgehalte van 20 procent (in de droge stof) en valt op door haar andere uiterlijk: een donkerrode korst met daarin het wapen van Leiden (sleutels) gedrukt.
Bron : http://www.zuivelonline.nl/pagina/36...rten_kaas.html
Leidse kaas is een kaassoort met minder vet dan Goudse kaas en met toevoeging van komijnzaad aan de wrongel.
In het dagelijks spraakgebruik wordt de term Leidse kaas ook wel gebruikt voor Goudse kaas met komijn. Goudse kaas heeft echter altijd een vetgehalte in de droge stof van minimaal 48 procent (48+). Andersom wordt Leidse kaas ook wel komijnekaas genoemd, hoewel niet alle komijnekaas Leidse kaas is.
Leidse kaas heeft altijd een lager vetgehalte. Voor Leidse kaas is een apart rijkskaasmerk beschikbaar. Leidse kaas is te herkennen aan één rechte en een ronde schouder (kaas met twee ronde schouders is alleen toegestaan voor Goudse kaas).Omdat Leidse kaas minder vet bevat, is de structuur steviger. Jonge Leidse kaas wordt ook wel verkocht onder de merknaam Pan Pan en heeft een karakteristieke rode korst.
http://www.boerenleidsekaas.nl/index.html
Smaak en geur
De meeste Nederlandse kaassoorten - zoals Goudse, Edammer, Leidse en Friese kaas - zijn op jonge leeftijd zacht van structuur en mild van smaak. Naarmate ze langer rijpen, worden de kazen droger en harder en de smaak voller en pittiger.
Smaak en geur ontwikkelen zich doordat de eiwitten in de kaas worden afgebroken en de vetten gesplitst. Bovendien trekt het zout van de rand naar het hart. De kleur ontwikkelt zich van lichtgeel tot lichtbruin.
Voor de leeftijden worden de volgende aanduidingen gehanteerd:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl