nieuws

Hoe ontstaan galstenen?

Vraagteken-VHDB-zelfvragen
Vraagteken-VHDB-zelfvragen
ROTTERDAM - Peter van Die uit Rotterdam: Hoe ontstaan galstenen? En hoe worden ze zo groot? Bij mijn vrouw zijn er hele grote weggehaald.
Galstenen komen veelvuldig voor: bij ongeveer 10% van de volwassenen. Zij worden gevormd uit bestanddelen van de gal. Het zal dus afhangen van de samenstelling van de gal welk soort stenen ontstaan.
Bij sterke bloedafbraak ( hemolyse) zullen bilirubinestenen worden gevormd, vrij zachte, zwarte stenen. Bij te veel cholesterol vindt men meestal een enkele grote, bleke cholesterolsteen met een fraaie glinsterende kristallijne bouw. Het grootste deel van de galstenen is van een gemengd type en bestaat uit cholesterol, galpigment, calciumzouten en fosfaten. Galstenen kunnen in grootte variëren, van een enkele milimeter tot een centimeterin doorsnee. Ook de aantallen wisselen: van een enkele, solitaire steen tot vele honderden. Soms is er alleen steengruis.
Het onstaan van galstenen is niet altijd duidelijk. In het algemeen kan men zeggen dat voor een kristallisatieproces een steenkern en een zekere rust van de omgevende vloeistof aanwezig moet zijn. In de galblaas zullen zich makkelijk stenen kunnen vormen als er ontstekingscellen als "steenkern" aanwezig zijn en de galblaas matig functioneert.
Bron: Het grote medische handboek. Lisse, Rebo productions, 2009
kastplaatsing 601.1 grot

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl