nieuws

Kunnen we de Nederlandse economie niet spekken met het geld van de pensioenfondsen?

Vraagteken-VHDB-zelfvragen
Vraagteken-VHDB-zelfvragen
ROTTERDAM - Dick Groeneveld: Je hoort de hele tijd maar dat het slecht gaat met de Nederlandse economie, maar volgens mij is er een enorme kasstroom, want de pensioenfondsen bezitten ongeveer € 900.000.000.000,00 (900 miljard euro). Zo slecht gaat het dus niet. Waarom worden wij opgehitst met die verhalen dat het slecht gaat met de Nederlandse economie. Nederland heeft een schuld van 365 miljard euro. Die zou je zo af kunnen lossen.
Als de economie kwakkelt, de staatsschuld steeds hoger wordt en we bovendien lezen over de vermogenspositie van de pensioenfondsen, dan lijkt het misschien een aantrekkelijke gedachte om de Nederlandse staatsschuld af te lossen met vermogen van de pensioenfondsen.
Het is een discussie die wel vaker in de media gevoerd is.
Overigens heeft het rendement van de beleggingen van de pensioenfondsen door de economische malaise ook onder druk gestaan.
Maar om een goed antwoord te kunnen geven moeten we eerst kijken waar het precies over gaat, want in deze vraag worden zaken met elkaar verbonden die je eigenlijk uit elkaar moet houden.
Het eerste is de stand van de Nederlandse economie. Simpel gezegd stagneerde de handel, oftewel er werd minder verdiend omdat er minder werd gekocht.
Het tweede deel van de vraag ging over het vermogen van de Pensioenfondsen. Dat is geld gespaard door werknemers en werkgevers. Met dat geld moeten uiteindelijk de pensioenen/inkomens van de gepensioneerden worden betaald. Omdat te kunnen doen wordt dat geld belegd in obligaties (van onder andere -maar niet alleen- de Staat der Nederlanden) en aandelen. Dat geld moet wat opbrengen en wel meer dan het geld op een Spaarbankboekje. Pensioenfondsen doen aan risicospreiding beleggen niet al hun geld in dezelfde debiteur. Stel je maar eens voor dat zij bijvoorbeeld alles aan Griekenland hadden uitgeleend? Om dezelfde reden stoppen ze dus hun geld niet alleen in staatsobligaties die bovendien slecht renderen.
Anders gezegd, het vermogen van de Pensioenfondsen is niet als een banksaldo dat zomaar kan worden opgenomen en besteed, maar zit dus grotendeels vast in waardepapieren zoals bv. (staats)obligaties.
Iets anders nog is dat het geld bij de pensioenfondsen gevoelsmatig toebehoort aan werkgevers en werknemers omdat die jarenlang premies hebben opgebracht om uiteindelijk uit het opgebouwde vermogen de pensioenen uit te kunnen keren.
En ten derde nog de Staatsschuld. De Staat is een andere entiteit dan de pensioenfondsen. De Staat probeert zo goedkoop mogelijk geld te lenen. Zoals de pensioenfondsen niet alles willen lenen aan de Staat wil de Staat niet alles lenen bij pensioenfondsen. De Staat wil zoveel mogelijk lenen tegen een zo laag mogelijk rentepercentage. De praktijk leert dat ze elders (bijvoorbeeld van Arabieren of andere instellingen die willen beleggen en ook aan risicospreiding doen) goedkoper kunnen lenen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl