nieuws

Waar komt het gezegde "de bout hachelen" vandaan?

Vraagteken-VHDB-zelfvragen
Vraagteken-VHDB-zelfvragen
ROTTERDAM - Bertus Warbie: Waar komt het gezegde "de bout hachelen" vandaan?
Je kunt me de bout hachelen!' is een boze uitroep die betekent: 'bekijk het maar; je kunt naar de maan lopen'.
Bout is een Bargoens woord voor 'uitwerpselen, poep' en hachelen is Bargoens voor 'eten'. Het Bargoens was de geheimtaal van dieven, landlopers en rondtrekkende handelaren; het bevat veel Jiddische en daardoor ook Hebreeuwse elementen. Zo gaat het Jiddische achelen ('eten') terug op het Hebreeuwse 'akhal ('eten'). Bout had in het Bargoens verschillende betekenissen, waaronder dus 'poep'. Volgens het Bargoens Woordenboek (1974) is deze betekenis voortgekomen uit de associatie met 'iets ronds/kogelachtigs' (vergelijkbaar met de vorm van de bout die in de bouw wordt gebruikt).
'Je kunt me de bout hachelen' betekent dus letterlijk: 'je kunt m'n poep opeten'. Het is niet verwonderlijk dat F.A. Stoett het een "verwensching" noemt.
Van Dale (2005) vermeldt ook nog 'Ze kunnen me de bout boemelen' (wat boemelen hier betekent, is onduidelijk) en 'Je kunt me de bout naggelen' (naggelen is een variant van hachelen). Bout hebben aan betekent volgens Van Dale 'schijt hebben aan'.
Het spreekwoorden en gezegdenboek van Huizinga zegt hierover:
De bout kunnen (h)achelen. (H)achelen is een verhollandsing van het Hebreeuwse woord, dat eten betekent, met name gulzig eten. De bout is hier niet recht duidelijk. Wellicht: je kunt van mijn bout (botten) eten. Met het gezegde wordt zoiets bedoeld als:
je kunt een van mijn bouten (botten) eten. Ook: je kunt me zeggen hoe laat het is, je kunt me nog meer vertellen. Uitdrukkingen waarop vele schilderachtige, vaak obscene
varianten in omloop zijn. Het is dus afkomstig uit het Hebreeuws.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl