nieuws

Waar komt de uitdrukking stinkend rijk vandaan?

Vraagteken-VHDB-zelfvragen
Vraagteken-VHDB-zelfvragen
ROTTERDAM - Cock Damen uit Schiedam vraagt zich af waar de uitdrukking stinkend rijk en geld stinkt vandaan komt?
Rijke stinkerd is als uitdrukking verwant met de uitdrukking stinkend rijk. Het kan betrekking hebben op het werkwoord stinken in de betekenis van het verspreiden van een onappetijtelijke geur in verband met het gebruik van parfum in plaats van het zichzelf reinigen in voorgaande tijden en daarnaast als negatiefversterkend bijvoeglijk naamwoord.
Een soms gehoorde etymologie is dat men in de Middeleeuwen in of bij de kerk begraven wilde en ook kon worden. Arme mensen kregen buiten een plekje op het kerkhof, rijke mensen binnen in de kerk onder de vloer. Omdat de afdichting van de graven niet optimaal was, kwam de geur van het ontbindende lichaam de kerk binnen. Dit was tijdens de kerkdienst of mis te ruiken, en werd dan weggewerkt met wierook. Het is echter niet geheel zeker of dit werkelijk de oorsprong van de uitdrukking is.
Het kan ook gerelateerd zijn aan de uitdrukking ‘geld stinkt niet’:
De oorsprong van deze uitdrukking gaat volgens de overlevering terug op de Romeinse keizer Vespianus, die de historie is ingegaan als een daadkrachtig en pragmatisch man. Tijdens zijn bewind (69-79) nam hij Rome op de schop en liet onder meer het Colosseum bouwen. Zijn bouwprogramma noodzaakte hem echter de belastingen drastisch te verhogen en zelfs de stadslatrines ontkwamen daar niet aan. Toen zijn zoon en opvolger Titus hem deze belasting op openbare urinoirs afraadde, hield hij hem een geldstuk onder de neus met de vraag of dat geld soms stonk. Nee, antwoordde Titus. Waarop Vespianus hem voorhield dat de munt uit het urinoir was gevist.
De uitdrukking pecunia non olet, oftewel ‘geld stinkt niet’, was daarmee geboren.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl