nieuws

Kan gras overal groeien?

Vraagteken-VHDB-zelfvragen
Vraagteken-VHDB-zelfvragen
ROTTERDAM - Seizoenkaarthouder V. via de mail: Ik hoorde op uw zender het bericht over de verkoop van stukjes grasmat van de Kuip. Leuk om mee naar huis te nemen maar levert het ook het gewenste resultaat op? Groeit gras overal, in ieders tuin of plantenbak? Of heeft gras specifieke grond, voeding, bewatering nodig? Kortom, koopt de Feyenoordsupporter straks misschien weer een kat in de zak met een verpieterd polletje?
Als het gras goed is uitgestoken kan het ws wel gelegd worden in een tuin.
Of het in een planten bak ook groeit ? Zou heel goed kunnen:
Gat graven en dan eerst wat water in het gat gieten en de pol goed aandrukken. Het gras kan dan weer doorgroeien.
( Goeievraag.nl)
Extra informatie:
Wanneer graszoden leggen?
Graszoden kun je leggen in alle maanden van het jaar, met uitzondering als het vriest of sneeuwt. Als vlak na het leggen van de graszoden het gaat vriezen, dan zullen de graszoden niet afsterven maar slechts bevriezen.
Zodra de graszoden weer ontdooien en het warmer weer wordt zullen de wortels direct weer gaan groeien.
Hiervoor een aantal praktische tips.
1 Spitten en/of frezen.
Bij vernieuwing van het gazon dient de oude zode goed ondergespit of verwijdert te worden. De bodem wordt door Spitten en/of frezen losgemaakt. Vaak kan nadat de oude zode is verwijderd met het frezen van de toplaag volstaan worden.
2 Egaliseren
Hierna dient de bodem vast en egaal gemaakt te worden. Aanlopen of rollen met een wals zijn de gebruikelijke methodes. Daarna kan met een brede hark of een plank de ondergrond geëgaliseerd worden.
Herhaal dit proces twee keer om uw ondergrond zo egaal mogelijk te krijgen.
3 Graszoden leggen of uitrollen.
Op een dichte ondergrond zal de zode moeilijker aanslaan. Hark dus nog 1 x licht voor u gaat uitrollen. Rol de zoden zo uit, dat deze strak tegen elkaar komen te liggen.
Strooi eventueel wat potgrond langs de omtrek van het gazon om uitdroging van de rand te voorkomen. Na het leggen direct water geven.
4 Graszoden aanrollen en water geven
Na het leggen van de zoden is stevig aanrollen of aankloppen belangrijk om goed contact met de ondergrond te krijgen. Na het aandrukken zoveel water geven dat de zoden door en door nat zijn.
Bij zonnig weer niet wachten tot de avond! Water geven zolang de zoden nog niet vastgegroeid zijn is een vereiste en bepalend voor het succes, dus 2 à 3 keer per dag de sproeier gedurende de eerste 2-3 weken. Het gras heeft dit nodig. 's Nachts verdrogen de zoden niet.
In de winterperiode mag u wat minder water geven. Afhankelijk van de weersomstandigheden zijn de zoden binnen enkele weken vastgegroeid. U kunt nu het sproeien naar eigen inschatting terugbrengen.Afhankelijk van het jaargetijde zal er vrij snel na het leggen gemaaid moeten worden. Meestal is dat al na 1 week het geval
5 Gras maaien
Besteed extra aandacht aan de verzorging van uw nieuwe gazon gedurende de eerste weken na het leggen. Na een aantal dagen, afhankelijk van de groei en het weer, kunt u beginnen met het maaien.
Gedurende de hete dagen niet te kort maaien en regelmatig water geven om uitdroging te voorkomen. Betreft het maaien van uw gazon u kunt elke type grasmaaier gebruiken.
Vaak geeft een kooimaaier een mooier maai resultaat dan een cirkelmaaier. Let u vooral op dat uw messen van de grasmaaier goed scherp zijn anders wordt het gras niet gesneden maar stuk geslagen.
Maai het gras liever niet te kort.
Verder willen wij u er nog op wijzen dat u beter een keer te vaak het gras kunt maaien dan te kort. Door vaker te maaien blijven de afval resten aan de kleine kant, zullen sneller vergaan en het grasveld zal hierdoor niet snel verstikken.
Voedingstoffen van de bemesting zullen op deze wijze weer worden afgegeven aan de bodem. Tevens bent u sneller klaar omdat u niet steeds de bak van uw grasmaaier hoeft te legen.
6 Bemesten van het gazon
Bemest uw gras regelmatig. Wij adviseren Herba Fertiel® Deze volledig organisch gebonden mest stof is langdurig werkend (4 maanden) en zorgt voor een diepgroen gazon, Herba Fertiel® verhoogt de weerstand en vergroot het wortelgestel van het gras, vervang Kalk en Meststoffen in één pakket(!) en geven wanneer juist toegepast mos en onkruid minder kans.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl