nieuws

Waarom beslaat de vooruit eerder dan de rest van de ramen?

Vraagteken-VHDB-zelfvragen
Vraagteken-VHDB-zelfvragen
ROTTERDAM - Collega Dave Datema liet zich inspireren door het gure lenteweer: Als ik in de auto stap bij vochtig weer, beslaat altijd eerst de voorruit, dan de andere ramen. Hoe komt dat?
Lucht kan bij elke temperatuur een zekere hoeveelheid water in gasvormige toestand bevatten. Hoe warmer de lucht hoe meer water hij kan bevatten. Bij elke temperatuur hoort een maximum hoeveelheid water die in de lucht kan zitten zonder dat het water gaat condenseren.De hoeveelheid damp die in de lucht zit is de absolute vochtigheid. De gewichtsverhouding van de absolute vochtigheid tot de maximum hoeveelheid die er bij een bepaalde temperatuur kan inzitten heet de relatieve vochtigheid.
Wanneer men in de auto zit ademt men warme lucht uit die als eerste tegen de voorruit aankomt omdat men nu eenmaal vooruitzittend in de auto plaats neemt. Wanneer deze warme lucht in contact komt met de koude voorruit zal de lucht snel afkoelen waardoor het minder water kan bevatten in gasvorm en men condens ziet tegen de vooorruit. De warme ademlucht komt pas in tweede instantie tegen de zijruiten, waardoor deze later condens geeft. Daarnaast staat de voorruit onder een hoek, waardoor er veel warmte naar boven weg kan stralen en kouder is dan de zijruiten, waardoor het minder water kan bevatten en water daar eerder condenseert.
In de zomer zijn de temperatuur verschillen minder groot zodat op de autoruiten minder snel condens wordt gevormdd. Alleen wanneer het veel regent bestaat ook in zomer kans dat er veel condens wordt gevormd en dan weer als eerste op de voorruit gevolgd door de zijruiten.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl