nieuws

Zijn de ogen van een baby in verhouding met de rest van het lichaam?

Vraagteken-VHDB-zelfvragen
Vraagteken-VHDB-zelfvragen
ROTTERDAM - Robert Mallems: ik ben sinds kort weer grootvader geworden van twee baby’s. Ik verbaas mij altijd over de grootte van de ogen van een baby. Die staan eigenlijk niet in verhouding tot de rest van het lichaam van de baby. Kan het zijn dat de ogen al de ware grootte hebben en verder dus niet veel meer meegroeien ? En waarom is dat dan zo?
Bij de geboorte is het hoofdje van de baby net zo breed als de schouders en oogt vrij groot in verhouding tot het lichaam. Het hoofd blijft snel groeien, en als het kind twee is, hebben de hersenen al drievierde van de omvang van die van een volwassene. Naarmate het kind ouder wordt, groeit het hoofd minder hard in vergelijking met de rest van het lichaam. Vanaf ongeveer achttien jaar stopt de groei.
Het hoofd van een pasgeborene beslaat ongeveer een kwart van de hele lichaamslengte, en de benen drie achtste. Met achttien jaar zijn de proporties veranderd: het hoofd is een achtste van de totale lichaamslengte en de benen de helft.
(medische encyclopedie)
Baby's hebben niet alleen een groot hoofd en grote ogen, maar ook grote pupillen. Allemaal uiterlijke kenmerken die baby's aantrekkelijk moeten maken voor hun ouders. Dit is belangrijk omdat ze om te overleven, nood hebben aan een liefdevolle verzorging.
Omdat de grote pupillen goed zouden opvallen, worden de meeste blanke baby's met blauwe ogen geboren. Na enkele maanden krijgen ze hun echte oogkleur
(www.9maand.be)
Het is bovendien begrijpelijk dat hoofd en heresenen naar verhouding groter zijn dan de rest van het lichaam. De hersenen zijn het belangrijkste orgaan en sturen de rest van het lichaam aan.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl