nieuws

Hoe weet een miertje zijn weg terug te vinden naar het nest?

Vraagteken-VHDB-zelfvragen
Vraagteken-VHDB-zelfvragen
ROTTERDAM - Peter Hogendam uit Rotterdam-Vreewijk Ik heb laatst een heeeel klein miertje zien lopen. Hij was zo klein dat je hem bijna niet zag. Ik heb hem uitgebreid bekeken, en later ook onder de microscoop gezet. Hij zag er echt prachtig uit! Maar mijn vraag is, hoe weet zo’n beestje zijn weg naar zijn nest terug te vinden. Want dat is natuurlijk ook maar een heel klein gaatje.
Dit is een hele interessante vraag! Mieren zijn meesters in het samenwerking. Elke individuele mier heeft een vaste taak, communicatie onderling is daarbij erg belangrijk. Nu zijn er tallozen soorten mieren en de communicatie verloopt ook op velerlei manieren. Geavanceerd is hoe mieren elkaar informeren met geuren (feromonen). Onderzoek heeft uitgewezen dat mieren hele kleine geursporen kunnen waarnemen en precies te juiste informatie (waar bijvoorbeeld de ingang van een holletje zich bevindt) kunnen afleiden. Over dit onderwerp heeft de bibliotheek diverse boeken staan op vijfde verdieping, bijvoorbeeld: “Journey tot the ants” van o.a. Edward O. Wilson, (een van de grootste mierenonderzokeers ter wereld),. Vooral in het hoofdstuk: How Ants communicate staat veel informatie over dit onderwerp.
Er zijn nog andere manieren waarop bepaalde soorten mieren communiceren en zich oriënteren, bijvoorbeeld op de stand van de zon, waarbij zij zelfs rekening houden met de schijnbare beweging van de zon aan de hemel; als de zon bedekt is, kunnen zij koers bepalen met behulp van de trillingsrichting van het gepolariseerde licht van de blauwe lucht. Bovendien letten zij blijkbaar zeer scherp op alle mogelijke oriëntatiepunten, bijv. het silhouet van de bomen.
De biologie heeft nog lang niet alle vormen van communicatie bij alle miersoorten in kaart gebracht. Recent onderzoek naar een mierensoort die leeft in de Sahara wijst uit dat deze soort zich oriënteert met behulp van afstandsmeter en hogere wiskunde. (details zijn erg ingewikkeld), zie
http://creation.com/ants-find-their-...ed-mathematics

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl