nieuws

Hoe kunnen artsen van tevoren weten hoe lang je wordt?

Vraagteken-VHDB-zelfvragen
Vraagteken-VHDB-zelfvragen
ROTTERDAM - Dick via de chat: Hoe kunnen artsen van tevoren weten hoe lang je wordt?
We vonden het antwoord op deze vraag op http://www.ikhebeenvraag.be/vraag/4748
Ann Geens doctoraatsstudent geeft als antwoord:
De meest accurate manier om de uiteindelijke lichaamslengte te schatten is door een radiologische foto te maken van de linkerpols (dit kan u bij een radioloog laten doen). Aan de hand van deze foto wordt dan de botleeftijd van het kind bepaald. Wanneer men deze botleeftijd kent kan men aan de hand van formules een schatting maken van de toekomstige lengte.
Niet alle kinderen groeien even snel. Sommige zijn op hun 14 al uitgegroeid (ik kan uit ervaring spreken), terwijl andere een veel trager groeiritme hebben. Ik weet dan ook niet of de lengte op twee jaar een goede schatting kan geven van de uiteindelijke lengte. Ikzelf was altijd de grootste van de klas en ben zelf maar 1.68m geworden.
Met de formule van Havlicek kan u bij benadering de lengte van uw kind voorspellen aan de hand van de grootte van beide ouders:
Voor jongens:
(lengte vader + lengte moeder) x 1,08, gedeeld door 2
Voor meisjes:
(lengte vader x 0,923) + lengte moeder, gedeeld door 2
Uit het boek: Gezin en gezondheid, dat staat bij siso 601.1 op de 5e etage:
De hypofyse, of het hersenaanhangsel, ligt aan de basis van de hersenen achter de neusholte en heeft de grootte van een hazelnoot. De hypofyse werkt als regelcentrum voor onder andere de lichaamsgroei op lange termijn. Produceert het lichaam teveel groeihormonen dan zal men te snel en teveel groeien. Behandeling zou erop gericht kunnen zijn om de groeihormonen gedeeltelijk te blokkeren.
Wanneer bij kinderen op jonge leeftijd een vertraagde groei (Hypopituïtarisme ofwel verminderde of afwezige werking van de hypofyse) wordt geconstateerd, kan men door toediening van groeihormonen realiseren dat het kind uiteindelijk een “normale” lichaamslengte kan krijgen.
Lees eventueel ook nog art.: http://www.ntvg.nl/publicatie/consen...ren39/volledig

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl