nieuws

Wat is er gebeurd met al het oorlogspuin van Rotterdam?

ROTTERDAM - Toen de Tweede Wereldoorlog begon op 1 september 1939 was het de bedoeling van de Duitsers om via Nederland makkelijk door te trekken naar België, Luxemburg en Frankrijk. Maar wat de Duitsers niet verwacht hadden was dat de Nederlanders zich hevig verzette tegen de indringers. Als reactie op verzet bombardeerde de Duitsers op 14 mei 1940 het centrum van Rotterdam. Met het gevolg dat er 900 burgerslachtoffers vielen en er weinig van de oude stad over was. Maar waar is al het puin oorlogspuin eigenlijk gebleven? Wie het weet mag het zeggen! Tijdens de uitzending van 18 juni van Vraag het de Bieb. Bel dan tussen 12 en 2 naar 010-4364436, of mail je antwoord naar vraag@rijnmond.nl
ANTWOORD:
Met de grote hoeveelheid puin werden Blaak, de Schie, de Kolk, Schiedamsesingel en de Noorderhavenkade gevuld, en nog was er meer puin dat werd afgevoerd naar andere locaties. Zoals ook een pad in een stuk bos dat Oisterwijkers kennen als Klein Zwitserland is verhard met puin dat afkomstig is van het bombardement op Rotterdam.
Na de Tweede Wereldoorlog werd een klein deel van de Kralingse Plas weer gedempt met puin uit het gebombardeerde centrum van de stad. Zo zijn bijvoorbeeld de eilanden in het zuiden tot stand gekomen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl