nieuws

Waarom worden handdoeken altijd hard als je ze te drogen hangt

ROTTERDAM - Even zonder dollen: die handdoeken komen altijd keihard van de lijn als je ze hebt opgehangen. Als je je afdroogt lijkt het net schuurpapier! Maar als je ze in de droger doet heb je nergens last van? Hoe kan dat? En begin nou niet over wasverzachter he? Bel zaterdag naar Vraag het de Bieb op 010-4364436 of mail naar vraag@rijnmond.nl. Je mag ook meteen je antwoord geven in het forum, onder het kopje: Wat Willen Wij Weten.
Als het hard waait zijn de handdoeken ook niet zo hard. Het zit hem volgens mij in de beweging van de trommel van de droger.
Want als het hard waait is er ook veel beweging in de lucht. Als je hem op de verwarming legt is hij inderdaad keihard.
Anneke van Riet uit Zwijndrecht
Als de handdoek buiten droogt, zonder wind, dan onstaat er een zoutlaag die de handdoek hard maakt. Door de combi van wasmiddel en water in de droger is hij in beweging waardoor er geen zoutlaag kan ontstaan en daardoor zacht is.
Xander Heinhuis
Sjaan via de mail = Het wasgoed wordt hard doordat er zoutkritallen achterblijven op het
wasgoed. Deze zoutkristallen vormen een dun laagje en die maken het wasgoed hard. Dit was nog geen maand geleden een vraag in de wetenschap quiz op tv. Op 2e kerstdag.
Frans van Duijn: Dat handdoeken aan de lijn hard worden heeft te maken met de kleine kalkdeeltjes in het water waarin de handdoek gewassen is. Dat hij in de droger zachter is, heeft weer te maken met dat door het draaien en warmte veel van die kalkdeeltjes uit de handdoek wordt gefilterd. Dat de handdoek op de kachel keihard wordt heeft ook met het opdrogen van de kalkdeeltjes te maken.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl