nieuws

Wat zijn de hondsdagen

ROTTERDAM - De zomer is de tijd van de hondsdagen. Officieel gaat het om de periode van 20 juli tot 20 augustus. Hebben we eindelijk vakantie, zijn het nog hondse dagen! Maar wat betekent het nou echt? En waar komt het vandaan? Weet jij meer over de hondsdagen? Laat het hier weten!
'Op hondsdagen mocht er nooit geslacht worden', vertelt Hennie van Doorn.
Robert Bonenschanser weet via de chat het volgende te melden:
De hondsdagen vallen tussen 20 juli en 20 augustus en zijn warme, broeierige dagen maar ook dagen met flinke plens- en onweersbuien. De dagen hebben niets met honden te maken maar met het sterrenbeeld de Grote Hond, de ster Sirius van dit sterrenbeeld komt in deze dagen gelijk op met de zon en is niet te zien. Het kan dus 'hondenweer' zijn tijdens deze dagen maar ze hebben niets met de dieren te maken. Sirius is in de Griekse mythologie de hond van Orion, Orion stierf en kregen met z'n trouwe maatje een plek aan de hemel.
De hondsdagen zijn vooral berucht om de enorme hoosbuien hoewel ze midden in de zomermaanden liggen. Daarnaast zijn het de dagen waarin het voedsel snel bederft. In de eeuwen dat conserveren nog een moeizaam proces was waren deze dagen dus drukke tijden voor het roken, wecken of inmaken.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl