nieuws

'Jason Halman had een psychose'

ROTTERDAM - De 23-jarige Jason, die zijn broer en honkbalprof Gregory Halman (foto) heeft doodgestoken, had op dat moment een psychose. Dat heeft zijn advocaat donderdag gezegd tijdens de eerste rechtszaak tegen de verdachte in Rotterdam.
Greg Halman werd in november van het vorig jaar doodgestoken in de woning van Jason in Rotterdam. Hij speelde honkbal in de Major League in de Verenigde Staten en was bij zijn broer op bezoek. Jason zou zelf dit seizoen bij Neptunus in Rotterdam gaan spelen.

Motief nog onduidelijk

Volgens advocaat Frits Huizinga is er geen duidelijk motief voor de steekpartij. "De broers hadden geen langlopende ruzie. Het was eerder een soort tweeling. Ze waren elkaars beste vrienden. Er is ook geen worsteling geweest: één steek in de hals bleek fataal."
Jason was al wel enige dagen in de war. Huizinga: "Er is wel hulp gezocht, maar die is niet op tijd gekomen. Op de dag zelf moet hij in een psychose hebben gehandeld. Als je hem nu ziet, dan is het weer een rustige jongen die weloverwogen zijn antwoorden geeft."

'We houden van je'

De zitting van donderdag werd bijgewoond door de moeder van Jason en Greg. Zij riep vanuit de zaal "Hoi lieverd. We houden van je!". Advocaat Huizinga: "Niemand neemt Jason iets kwalijk. Zijn familie niet, zijn vrienden niet. Het is eigenlijk één groot drama."
Eind maart zal Jason naar het Pieter Baan Centrum (PBC) in Utrecht gaan, voor nader onderzoek naar zijn geestesgesteldheid. Dat betekent dat de inhoudelijke behandeling van de zaak waarschijnlijk niet voor de zomer kan plaatsvinden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl