nieuws

Waarom draaien windturbines niet dol bij harde wind?

Vraagteken-VHDB-zelfvragen
Vraagteken-VHDB-zelfvragen
ROTTERDAM - Monique willems uit Barendrecht rijdt dagelijks over de Hartelbrug in Spijkenisse. Aan het Hartelkanaal staan negen windturbines van ENECO en van Standhardt Windenergie. Ze zijn zo'n 80 meter hoog met enorme wieken en voorzien 18.000 huishoudens van groene stroom met elk 2,5 megawatt opbrengst. De turbines draaien vrij rustig, ondanks de harde wind van afgelopen dagen. 'Je ziet dat de kracht enorm is die op de propellers staat want je ziet de wieken wel wat gebogen staan. Bij de vroegere, ouderwetse molen kon men -bij te harde wind- de wieken 'openzetten' en vastzetten door A) het zeil te verwijderen en B)de onderste wiek vast te zetten aan de molen en C) het krui-wiel vast te zetten. Maar bij de moderne windturbines kan dat niet, ze draaien zichzelf altijd automatisch in de wind. Hoe werkt dat. Waarom draaien die windturbines zichzelf bij harde wind niet dol? Zou het niet meer energie opleveren door ze zo hard mogelijk te laten draaien? Worden ze misschien geremd om veiligheidsredenen? Of kunnen ze niet zo heel erg hard door hun afmetingen?
De reactie van de luisteraar: De turbines zijn gekoppeld aan het Net. Propellers draaien in een bepaalde snelheid zo dat elektriciteit wordt opgewekt van 50 Hrz. Vanaf windkracht 3 á 4 zullen de propellers snel genoeg draaien om stroom van 50 Hrz op te wekken. Wanneer de windkracht te hoog wordt zal de propellersnelheid worden begrensd. Sneller laten draaien van de propeller heeft geen zin, omdat de frequentie van de op te wekken stroom bepaalt hoe snel de propeller moet draaien. Sneller laten draaien van de propeller zou tot gevolg kunnen hebben dat de windturbine zichzelf opblaast.
In "Windmolens? / Halkema, J.A." en het boek "Windenergie en waterkracht: rapport van de begeleidingscommissie Voorstudie Plan Lievense" staat dat windmolens op volle kracht draaien bij windkracht 4 t/m 8. Boven windkracht 6 á 7 worden de windmolens gestopt om averij te voorkomen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl