nieuws

Waarom krijgen wij, na onze melktanden, geen nieuwe tand als deze uitvallen/afbreken

Vraagteken-VHDB-zelfvragen
Vraagteken-VHDB-zelfvragen
ROTTERDAM - Na onze melktanden krijgen we een paar nieuwe. Maar als er dan iets gebeurt met onze grote-mensen-tanden, dan groeit er geen nieuwe aan. Terwijl dit bij haaien wel het geval is.
De mens krijgt, zoals elk zoogdier eerst een melkgebit en daarna een blijvend gebit. Bij de mens begint het wisselen rond het 6e levensjaar en duurt het gewoonlijk tot het 12e jaar. Rond je 18e komen de verstandskiezen. Olifanten wisselen meerdere keren in hun leven, ongeveer 7 keer. De tanden van veel reptielen en haaien worden constant vervangen. Krokodillen wisselen hun hele leven door, soms wel twee, drie keer per jaar. Haaien hebben heel veel tanden die in rijen achter elkaar staan. Als een tand uit de voorste rij afbreekt, dan wordt deze vervangen door een nieuwe tand uit de rij daarachter. Deze schuift dan een plaatsje naar voren. Sommige haaien hebben wel drie of vier rijen reservetanden. Je zult dus nooit een haai zonder tanden zien! Van veel knaagdieren groeien tanden het hele leven door terwijl ze net zo hard weer afslijten.
Waarom dit bij de mens zo is en anders is dan bij andere dieren heeft te maken met de evolutie. Kennelijk was het in de ontwikkeling van de mens geen voordeel om meerdere keren te wisselen. Wellicht ging het menselijk gebit in vroegere oertijden ook langer mee (minder verrotting) of gingen mensen eerder dood.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl