nieuws

Liedje van Melina Mercouri

Vraagteken-VHDB-zelfvragen
Vraagteken-VHDB-zelfvragen
ROTTERDAM - Mevrouw Bol uit Hoogvliet hoorde in de jaren '60 een liedje van Melina Mercouri in de film 'Les enfants du paradis' en zoekt naar dit nummer. Het is het nummer dat ze voor het eerst hoorde toen ze haar man ontmoette en dat is 50 jaar geleden. Ze wil het graag nog eens horen
Never on Sunday is geschreven door Manos Hadjidakis voor de Griekse film "Ta Paidia tou Pirea" (The children of Piraeus) en werd gezongen door Melina Mercouri.
In de film speelt Mercouri de populaire prostituee Ilya (Melina Mercouri), die vrij en onafhankelijk is. Zij ontvangt elke dag, behalve op zondag, want die dag is bestemd voor haar vrienden. Zij heeft de droom dat zij op een dag er een man zal ontmoeten die net als zij vol levensvreugde zit. Homer (Jules Dassin, tevens regisseur van de film) is een Amerikaans toerist die gepassioneerd is door het oude Griekenland en de Griekse filosofen. Bij zijn aankomst in de haven van Piraeus ontmoet hij Ilya in een bar. Hij wil haar op het rechte pad brengen. De film is een ode aan het leven en aan de filosofie van carpe diem (Pluk de dag).
In 1960 won het nummer een Oscar beste oorspronkelijke lied, voor het eerst uit een buitenlandse film. Er kwam snel daarna in Amerika een instrumentale versie van Don Costa wat een grote hit werd in de Billboard Hot 100.
Het nummer werd vertaald in vele talen o.a. Duits, Frans, Italiaans, Engels ook Nederlands (‘Waarom ben jij nooit op zondag vrij’ van Mieke Telkamp). In de meeste vertalingen komt het thema van de film helemaal niet terug.
Veel artiesten hebben het nummer gecoverd, waaronder bekende als Bing Crosby, Andy Williams, The Chordettes, Petula Clark, Connie Francis, Nana Mouskouri, Catarina Valente, Dalida. Ook Miss Piggy trad er mee op in The Muppets-show.
In 2010 werd een zomerse videoclip uitgebracht door de groep Aroma met een moderne beat eronder geplakt. In 1997 werd het nummer als basis gebruikt door de Deense Latin pop dance: ‘No tengo dinero’, wat een bescheiden hit werd in het buitenland.
(bron: Wikipedia)

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl