nieuws

Wat is het nut van slakken?

Vraagteken-VHDB-zelfvragen
Vraagteken-VHDB-zelfvragen
ROTTERDAM - Mw van Roest vraagt zich af wat het nut van slakken is?
Hoe vervelend slakken ook kunnen zijn ze hebben wel hun nut, rol in de natuur. Slakken zijn prima humusmakers. Door hun grote vraatzucht houden ze bovendien een aantal woekerende planten en onkruid binnen de perken. Zo helpt de slak mee aan een grotere plantendiversiteit. Slakken eten ook dood en rottend organisch en dierlijk materiaal. Ze zijn dus ook een beetje opruimer in de natuur. Probleem is dat slakken geen onderscheid maken tussen onkruid en die mooie aangekochte hosta. Eigenlijk is onze gecultiveerde tuin veel te netjes. Misschien als er meer 'afval' zou liggen dat ze de hosta wat minder zouden kaalvreten?
Slakken op zich vormen weer voedsel voor vogels en egels. Let dus op als je bestrijdingsmiddelen gebruikt. Agressieve giffen worden dan ook doorgegeven aan die vogels en egels.
Slakken kunnen niet zonder vocht, als ze zich verplaatsen met hun voetzool, gebruiken ze veel vocht ( slijmspoor)
Als het te droog wordt in de natuur, zoeken slakken een donker plekje op, of kapselen zich in tegen een boomstam, al naar gelang de soort, zo kunnen ze een droge perioden van vele weken makkelijk overleven

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl