nieuws

"Huurverhoging Vestia'walgelijk"

ROTTERDAM - De Tweede Kamer wil dat minister Spies de huurverhoging voor nieuwe huurders van woningcorporatie Vestia tegenhoudt. Volgens Kamerlid Verhoeven van D66 mogen de nieuwe huurders niet de dupe worden van de verliezen van Vestia. De partij heeft inmiddels Kamervragen gesteld.
'Walgelijk'
Ook in Rotterdam zijn politici verontwaardigd over de aangekondigde plannen van Vestia. De SP noemt het 'absurd' en wil dat het gemeentebestuur Vestia hier op aanspreekt. Leefbaar Rotterdam vindt het 'walgelijk' dat de financiële problemen bij Vestia alsnog worden afgeschoven op de huurders, terwijl oud-bestuurder van Vestia Erik Staal 3,5 miljoen euro heeft meegekregen bij zijn vertrek. Wethouder Karakus gaat maandag in gesprek met Vestia.

Geldproblemen

Vestia kwam in geldnood door speculatie met zogeheten derivaten. Dat zijn financiële producten die het bedrijf kunnen beschermen tegen een renteverhoging. Maar als de rente daalt moet het bedrijf geld bijstorten. Dat gebeurde en daardoor had Vestia in korte tijd anderhalf miljard euro nodig.

Huur omhoog

Nieuwe huurders gaan nu negen procent meer huur betalen. Een woordvoerder zegt dat Vestia zich daarmee houdt aan de belofte dat de financiële problemen niet zullen leiden tot huurverhogingen voor zittende huurders. Alleen mensen die meer dan 43.000 euro verdienen gaan vijf procent meer betalen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl