nieuws

Karakus krijgt opheldering van Vestia

ROTTERDAM - Wethouder Karakus noemt de aangekondigde huurverhoging bij Vestia 'onaanvaardbaar' voor de sociale woningbouw, mochten de maatregelen in strijd zijn met wettelijke regels. Dat heeft hij voorafgaand aan een gesprek met de Rotterdamse woningcorporatie laten weten.
De wethouder eiste 'absolute' opheldering over de verhogingsplannen voor nieuwe huurders. De verhoging maakt deel uit van een herstelplan voor de grootste corporatie van Nederland.

Nieuwe huurders

Vestia laat weten dat voor de meeste bestaande huurders niets verandert. Alleen mensen met een gezamenlijk inkomen van 43.000 euro of meer gaan vijf procent meer betalen.
Dat doet Vestia met de nieuwe huurwet per 1 juli in de hand. Zo wordt het aantal woningen dat de maximale sociale huur krijgt van 86 naar 95 procent uitgebreid. Nieuwe huurders krijgen wel te maken met een hogere huurprijs voor de woning.

Problemen Vestia
Wethouder Karakus sprak maandagmorgen ook met minister Spies van Binnenlandse Zaken. Zij heeft gezegd dat de gebeurtenissen bij Vestia haar volle aandacht krijgen. Ze bestudeert de mogelijkheden om bepaalde beslissingen van het nieuwe bestuur terug te draaien, zoals de 3,5 miljoen euro die oud-topman Erik Staal mee krijgt.
Vestia kwam in de problemen door de lage rentestand. Het bedrijf had geld geleend voor latere investeringen en zich verzekerd tegen een hogere rentestand. Omdat de rente echter nog verder daalde, moest het bedrijf anderhalf miljard euro ophoesten. Het bedrijf is uiteindelijk gered door een lening van 1,7 miljard euro.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl