nieuws

Atsma na kamerdebat Odfjell: meer macht controlediensten

ROTTERDAM - Staatssecretaris Joop Atsma van Infrastructuur en Milieu wil controlerende diensten meer mogelijkheden geven om bedrijven die jarenlang de regels overtreden, hard aan te pakken. Dat bleek dinsdagavond tijdens een debat in de Tweede Kamer over het Rotterdamse tankopslagbedrijf Odfjell.
Odfjell kwam in de afgelopen tijd vaak in het nieuws door lekkages en het achterhouden van informatie naar de controlerende diensten als Arbeidsinspectie en Milieudienst DCMR. Verschillende politieke partijen in omliggende gemeenten, de provincie Zuid-Holland en de Tweede Kamer hebben daarom in de afgelopen tijd aandacht gevraagd voor het bedrijf. Zelfs burgemeesters van omliggende gemeenten waren bezorgd. Met name het feit dat het bedrijf in de afgelopen tien jaar tientallen keren over de schreef ging zette veel kwaad bloed bij vrijwel alle partijen.

Maatregel opgelegd

Opmerkelijk was dat kort voordat het debat begon, er een grote inspectie plaatsvond en verschillende controlerende instanties zojuist een deel van de opslagterminal van Odfjell hadden stilgelegd. Het gaat daarbij om een van de aanlegsteigers die te gevaarlijk zou zijn. De politiek, alsmede de staatssecretaris vonden daarin een bewijs dat de instanties boven op het onder verscherpt toezicht staande bedrijf moeten blijven zitten. Odfjell meldt dat het gaat om een ontbrekend hekwerk en zegt het probleem zo snel mogelijk te verhelpen.

Zwarte lijst

CDA-ers Pieter Omtzigt en Michiel Holtackers willen dat de kosten van alle - wekelijkse - controles betaald moeten worden door het bedrijf zelf. Dit is nu nog niet mogelijk, maar de partij wil bekijken of dit via een wetswijziging alsnog mogelijk gemaakt kan worden.
De PVV bij monde van Richard de Mos vindt dat de minister harder moet optreden tegen bedrijven die zich keer op keer niet aan de regels houden en vroeg zelfs een zwarte lijst op te stellen, zodat andere bedrijven kunnen zien met wie ze beter geen zaken kunnen doen.
Paulus Jansen van de SP is het daar helemaal mee eens, maar vindt het niet te verkopen dat er juist flink - volgens hem € 100 miljoen - bezuinigd gaat worden op de controlerende instanties.

Harder optreden

Atsma vertelde tijdens het kamerdebat dat er - door de Moerdijkramp vorig jaar - hard gewerkt wordt om een aantal controlerende en handhavende diensten samen te voegen, zodat sneller en harder kan worden opgetreden. Daarnaast komt hij met een wetsvoorstel om, naarmate men vaker over de schreef gaat, de boetes steeds verder te verhogen.
Hij voegde er wel aan toe dat dit tijd kost. Hij hoopt dat de nieuwe dienst met ingang van 1 januari 2013 van start kan gaan en dat dan ook de nieuwe regels van kracht kunnen worden. Ook wil hij vanaf dan jaarlijks een zwarte lijst van slechte bedrijven publiceren.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl